Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Τα Πρώτα Από τη Συγκέντρωση στο Σύνταγμα...

Η πληγή πολύ μεγάλη. Οι ευθύνη δυσβάσταχτη. Οποιος και να ήταν κυβέρνηση, θα πλήρωνε αυτό που τόσα χρόνια συντηρήσαμε και γιγαντώσαμε με την ανοχή και τις ατομικές σκοπιμότητές μας όλοι, σε βαθμό ανάλογο του πόσο καλά μπόρεσε να το προλάβει και στη συνέχεια να το χειριστεί. Αυτό το τέρας που κάναμε πως δεν το βλέπαμε, εξελίχτηκε σε απρόσμενη τραγωδία και ήρθε η μέρα της πληρωμής του χρέους μας. Σωρεία πολιτικών λαθών, κακοί χειρισμοί, διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, όχι απλώς παραθυράκια για κάθε παρανομία αλλά λεωφόροι με τα σκυλιά δεμένα, συμφέροντα από τόσες μεριές ταυτόχρονα και τόση, μα τόση κακοδιαχείρηση του φυσικού μας πλούτου και ασέβεια στον εαυτό μας και το μέλλον των παιδιών μας, θα μας οδηγούσαν στον πάτο αργά η γρήγορα.




Πήγαμε, συμπαρασταθήκαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, αφουγραστήκαμε, επιστρέψαμε. Είναι ξημερώματα της επόμενης ημέρας ήδη. Θα έπρεπε να κοιμόμαστε, μια που οι υποχρεώσεις μας το πρωί θα μας περιμένουν να μας γονατίσουν as usual. Αλλά μέχρι πριν λίγο μιλούσαμε με φίλους και μπλογκόφιλους συνεχώς, για το τι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας εν μέσω όλων αυτών των γεγονότων.

Η συγκέντρωση ήταν πετυχημένη, ήπιων τόνων, ως όφειλε. Μια ατμόσφαιρα σαν μετά από χωρισμό, που παύεις να έχεις ψευδαισθήσεις και βλέπεις τα πράγματα όπως πραγματικά ήταν. Και πρέπει να συνεχίσεις τη ζωή σου, κι ας έχεις χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια σου. Με το μάθημα αυτό στις αποσκευές σου...


Ηρεμα λοιπόν. Τριπλάσιος τουλάχιστον κόσμος από την προηγούμενη συγκέντρωση, και τόσο ετερόκλητος... Κάποιες μικρές κινήσεις που πήγαν να κομματικοποιήσουν την διαμαρτυρία, σιώπησαν γρήγορα και κινήθηκαν προς το Ζάππειο. Το μήνυμα δεν κομματικοποιήθηκε, δεν χωρούσε αυτή η λογική πουθενά ανάμεσα στο κοινό αίσθημα εκείνων των ωρών. Τίποτα δεν μπορούσε να καπελώσει αυτό που μας ένωνε.


Συγκινητική στιγμή όταν οι ποδηλάτες ύψωσαν τα ποδήλατά τους για λίγο μες το πλήθος - οι πιο τίμιοι και οικολόγοι ως προς το μεταφορικό τους μέσον τουλάχιστον... Μικρά πλακάτ από νέους και μικρά παιδιά (τι να πεις στη μικρούλα που το δικό της έγραφε "Γιατί;"...), κόσμος να κάθεται στην άσφαλτο μπροστά στη Βουλή, παρέες ολόκληρες, εκεί που κάθε μέρα γίνεται η κόλασή μας με την κίνηση και το καυσαέριο.

Αμήχανοι αστυνομικοί, μερικοί στο πάνω μέρος του Αγνωστου Στρατιώτη να μας χαζεύουν σα να βλέπουν σινεμά... Κάποιοι από το πλήθος άναψαν και μια μικρή συμβολική φωτιά (στο πεζοδρόμιο εκεί που παλιά ταίζαμε τα περιστέρια), όταν πια είχε νυχτώσει για τα καλά, με πιο πίσω τοποθετημένα κλαδιά από τα καμμένα, to make a point. Βέβαια αυτή εκλήφθηκε ως τρομοκρατική ενέργεια, ταυτόχρονα εκτοξεύτηκαν και μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια στους παραταγμένους αστυνομικούς, οπότε μας μούρλαναν τα ΜΑΤ με τρεις ρίψεις κροτίδων "κρότου-λάμψης". Λέμε "τώρα θα πέσει ξύλο!". Αλλά δεν έπεσε. Το μαύρο πανώ, στα σκαλοπάτια ένα λευκό, λίγα συνθήματα, οι κλασικές μούτζες, μεμονωμένες απειλές για "ντου", τέτοια. Μέχρι εκεί πήγε η ένταση.


Ο κόσμος καθόταν και συμπαραστεκόταν. Ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στους κυριολεκτικά "καμμένους". Μαυροντυμένοι ως επί το πλείστον, νέοι ή μεγαλύτεροι αλλά με σπιρτάδα στο βλέμμα, έδειχναν με την παρουσία τους ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Και σε όλα σχεδόν τα πηγαδάκια άκουγες εμπειρίες από φωτιές και κινήσεις εθελοντισμού. Πόσα τηλέφωνα ανταλλάχτηκαν για να βοηθήσει ο καθένας όπως μπορεί δε θα το μάθουμε ποτέ. Θα το δούμε όμως...



Αν ήταν όλοι μπλόγκερς?

Θ'αστειεύεστε! Αντε να ξεκαβαλήσουμε ρε παιδιά το καλάμι μας... Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που δεν έχουν ιδέα τι είναι μπλόγκερ, που ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί επικριτές του να πάρει δημοσιότητα η οργάνωση της συγκέντρωσης μέσω των γνωστών μήντια (βασικά, της τιβι), κατάλαβαν ότι αυτά συνεισέφεραν big time στον σκοπό.


Θα ήθελα να σας γράψω κι άλλα, μόνο που αυτή τη στιγμή με καταβάλλει η κούραση. Ανεβάζω μερικές φωτογραφίες (νυχτερινές, στο peak της συμμετοχής, μια που άλλες με το απογευματινό φως θα τις δείτε από αύριο παντού). Αντί άλλου κειμένου-ανταπόκρισης, μεταφέρω ένα e-mail από εθελοντή δασοπυροσβέστη στο μπλογκ Aναδάσωση, που έστειλε το κείμενο-κατάθεση ψυχής ενός από τους συναδέλφους του (Nίκου Φιλιππόπουλου).

>> 21/8/2007>>

"Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί λόγω της πυρκαγιάς πλην ενός πυροσβέστη ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» με αναπνευστικά προβλήματα. "Είναι πολύ παράξενο να διαβάζεις τη ζωή σου μέσα από την αποστειρωμένη λογική της δημοσιογραφίας...

Θα ήθελα να ξεχάσω τα 3-4 πρόβατα που δεν πρόλαβαμε να βγάλουμε από το μαντρί και τα ακούγαμε να σκούζουν καθώς μας πλησίαζε η φωτιά, και εκείνο το σκυλάκι που παρέμεινε σιωπηλό και δεμένο μέχρι τη στιγμή που πανικόβλητο κατάλαβε οτι δεν υπάρχει σωτηρία.. τα αφεντικά του λείπαν διακοπές και κανείς δεν μας ειδοποίησε για αυτό..

Θα ήθελα να ξεχάσω τα πουλιά που δεν προλάβανε να φύγουν απο τα πεύκα καθώς γινόντουσαν παρανάλωμα του πυρός και τα είδα στον αέρα να φτερουγίζουν για λίγο και ύστερα να πέφτουν σαν φθινοπωρινά φύλλα...

Θα ήθελα να ξεχάσω τα τρομαγμένα πρόσωπα των συναδέλφων μου όταν είδαμε τις 50μετρες φλόγες να μας ζώνουν από παντού Θα ήθελα να ξεχάσω τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των ιδιοκτητών όλων των σπιτιών τριγύρω μας όταν άρχισαν να γλύφουν τα σπίτια τους οι φλόγες...

Θα ήθελα να ξεχάσω όλους αυτούς που ήρθαν με τζιπάκια κάνοντας χειρόφρενα και πατώντας γκάζι μόνο και μόνο για να απολαύσουν το θέαμα, χωρίς να μας βοηθάνε όταν τα ρουθούνια μας τρέχαν κατράμι και μασούσαμε στάχτη.

Θα ήθελα να τους ξεχάσω όταν προσπαθούσαμε να φύγουμε κόβωντας μάνικες και δεν μπορούσαμε επειδή είχαν δημιουργήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο μπροστά μας. Θα ήθελα επίσης να ξεχάσω όλους αυτούς που πίναν καφέ και μας ειρωνεύονταν την ώρα που δίναμε και ίσα που κρατούσαμε την ψυχή μας.

Θα ήθελα να ξεχάσω αυτούς που τραβούσαν πανικόβλητοι τις εγκαταστάσεις μας και μας άφηναν εκτεθειμένους στις φλόγες Θα ήθελα να ξεχάσω τις πανικόβλητες φωνές συναδέλφων στον ασύρματο όταν τους κύκλωνε η φωτιά Θα ήθελα να ξεχάσω αυτή τη λαίλαπα που δεν υπήρχε τρόπο να φρενάρεις και λαίμαργα κατάπιε τις όμορφες περιοχές που κάποτε χαρήκαμε ώς παιδιά και τα παιδιά μας δεν θα ξέρουν οτι υπήρχαν.

Μα δεν θα ξεχάσω εκείνους τους χειριστές των ελικοπτέρων που τελευταία στιγμή μας δημιούργησαν δίοδο διαφυγής μέσα από τους θεόρατους τοίχους φωτιάς που μας περιτριγύρισαν

Μα δεν θα ξεχάσω τους συνάδελφους απο Αταλάντη που ήρθαν να μας βοηθήσουν σε μια ξένη για αυτούς περιοχή

Μα δεν θα ξεχάσω όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα που επιτρέπουν σε οικοπεδοφάγους να χτίζουν, που αντιμετωπίζουν με αναλγησία τους εμπρησμούς και κοροιδεύουν τους Εθελοντές.

Μα δεν θα ξεχάσω το κράτος που ούτε γάντια δεν μας έδωσε, πόσο μάλλον ενα ευχαριστώ, για να μήν θίξει την επιτηδευμένη ανικανότητα του μπροστά στα συμφέροντα.

Μα δεν θα ξεχάσω οτι καταφέραμε 4 παιδιά με 1 όχημα να σταματήσουμε ενα μέτωπο 500 μέτρων, να σώσουμε 5 σπίτια και μερικά πρόβατα.. Θα βοηθήσει να μπορέσω να κοιμηθώ όταν θα γυρίζουν οι εικόνες φρίκης στο μυαλό μου.

Μα δεν θα ξεχάσω την όμορφη τραυματιοφορέα που μου συμπαραστάθηκε όταν δεν είχα αναπνοή, τους έμπειρους γιατρούς που πέσαν πάνω μου και μου ξαναδώσαν μέλλον, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό που ξεχείλιζε απο ανθρωπιά και καλοσύνη.

Σας ευχαριστώ.

Και δεν θα ξεχάσω να λέγομαι ακόμα άνθρωπος και να χρωστάω στη φύση ενα μεγάλο συγνώμη για όλες τις καταστροφές που της έχει προξενήσει το είδος μου.

Η απορία μου είναι οι βίλες που θα χτίσετε θα έχουν νόημα εαν δεν υπάρχει πια πράσινο γύρω σας; Όταν ο αέρας θα μυρίζει στάχτη και θα σου καίει τους πνεύμονες; πώς διάολο θα αναπνέετε εσείς κει πάνω και εμείς εδώ κάτω; πώς περιμένω απο ενα κράτος με στημένες εκλογές και προκάτ κόμματα να δημιουργήσει ενα καλύτερο μέλλον απο τις στάχτες που έχουν γεμίσει τα πνευμόνια μου...

Λίγη στάχτη στα μαλλιά... δολοφόνοι..."


ΥΓ- Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι φωτιές δεν έχουν σβήσει ακόμα...




Σχετικό βίντεο από τις πρώτες ώρες της διαμαρτυρίας, στο site του ΣΚΑΙ εδώ.

Σημ: Μέσα σ'όλα, ήταν πάντως ατυχές το λιγότερο, να χρησιμοποιήσει ο σταθμός τμήμα παλαιότερης ραδιοφωνικής του συνέντευξης με τον Ν.Δήμου, για ηχητική κάλυψη του χτεσινού τηλεοπτικού ρεπορτάζ πληροφόρησης (28.08.07) για την συγκέντρωση. Εξήγησε ο ίδιος την αγανάκτησή του για το γεγονός στα σχόλια του
doncat), μια που αλλιώθηκε ουσιαστικά η θέση του: "Γιατί ΔΕΝ θα πάω στο Σύνταγμα". To παρόν μπλογκ διεφώνησε εκεί δημοσίως με την τοποθέτησή του, αλλά συμφωνεί απόλυτα στο ότι έχει αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράζει & να την υποστηρίζει, καθώς και κάθε δικαίωμα να μην διαστρεβλώνεται η άποψή του με τμηματική μεταφορά της. Μάθημα προς όλους μας λοιπόν: προσοχή με τα μήντια, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα χρησιμοποιηθούν δηλώσεις μας.

Λεπτή η Ειρωνία - Χοντρό το Καρφί στο Μάτι...

Αγνωστος Στρατιώτης. Τον φυλά επίλεκτο σώμα που αποδίδει τιμές. Πόσο βαρύγδουπο ακούγεται αυτό στον fast-food κόσμο μας... Ναι, τιμή, σεβασμός, όρκος, ήθος, λέξεις που σε γονατίζουν. Και μπροστά, κράνη, γκλομπς και ασπίδες. Σε ποιόν ορθώνουν τις ασπίδες? Ποιόν να προστατέψουν? Από τι, από τα αυτονόητα που φώναζε με τη σιωπή της αυτή η διαμαρτυρία? ... Πότε καταντήσαμε έτσι και δεν το πήραμε χαμπάρι?


Μια μικρή φωτιά-σύμβολο. Ισα να δείξει τι έγινε, να υπενθυμίσει τι έγκλημα παίχτηκε στις πλάτες όλων μας, από υπευθυνότητα όλων μας. Πόσο έτσουξε... Τόσο που θεωρήθηκε απειλή και ξεκίνησε η τρομοκρατία του όχλου με τις κροτίδες των ΜΑΤ (σου κόβουν τη χολή με τον σαματά τους). Ο κόσμος απομακρύνθηκε ήρεμα μειδιώντας...


Και παρ'ολον τον πανικό που ΔΕΝ πέτυχαν να σπείρουν, τα ΜΑΤ τρέχουν την Οθωνος για ενίσχυση στη Βουλή. Μη τυχόν και πέσουν σφαλιάρες... Κάηκε τόσος κόσμος, καταστράφηκε το περιβάλλον και η οικονομία, οι σφαλιάρες μας ένοιαζαν. Ποιός ήταν που είπε το περίφημο "Δεν είμαι ρίψασπις" (ελάτε τώρα, ποιός μιλάει τόσο ποιητικά όλον αυτόν τον καιρό)? Ε, για δείτε το όνομα της τράπεζας πίσω τους, πόσο ειρωνικό φαντάζει...


Για όσους μπαίνουν από permalink, περισσότερες φωτογραφίες και πρώτη ανταπόκριση στο επόμενό μου ποστ εδώ. Αν σας δημιουργεί πρόβλημα ο firefox στο άνοιγμα, ο explorer να είναι καλά!

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Μερικά Τελευταία πριν τη Συγκέντρωση Σήμερα

* Το βίντεο που αναφέρεται στην διαμαρτυρία, από το κανάλι ΣΚΑΙ, εδώ.

* Το βίντεο που αναφέρεται στο YouTube Debate μέσω του ΣΚΑΙ, εδώ.

* Μια από τις πιο σοβαρές έρευνες των ημερών, στο άρθρο "Οργή, αλλά και αίσθημα εθνικής απειλής", με ανάλυση του Γιάννη Μαυρή, στην
Καθημερινή 29.08.07:

"Το δεύτερο κύμα του προεκλογικού Βαρόμετρου της Public Issue/VPRC για τον ΣΚΑΪ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά «εν θερμώ» (27-28/8/07) και εν μέσω της κρίσης που διανύουμε λόγω των πυρκαγιών. Αποτυπώνει, ευδιάκριτα, την εντονότατη συναισθηματική φόρτιση, που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινή γνώμη η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή της χώρας. Εξ όσων γνωρίζουμε, στη σύντομη ιστορία των ελληνικών δημοσκοπήσεων, κάτι παρόμοιο συμβαίνει να αποτυπώνεται για πρώτη φορά.

Για τούτο, δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε, συγκριτικά, ούτε τη σχετική σημασία του φαινομένου ούτε βεβαίως την πιθανή επίδρασή του στο επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.






Το άρθρο κλείνει λέγοντας:

"Αν αυτά τα ευρήματα της έρευνας συνιστούν ένα ιδιαιτέρως αρνητικό πλαίσιο αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου διαχείρισης της κρίσης, από την άλλη πλευρά, σχεδόν ισοδύναμη μερίδα του εκλογικού σώματος (67%) φαίνεται να αποδέχεται την εκτίμηση ότι οι πυρκαγιές αποτελούν «οργανωμένο σχέδιο κατά της χώρας» (πίν. 1).

Ποια θα αποβεί η συνισταμένη αυτών των αντιθετικών επιδράσεων στις διαθέσεις της κοινής γνώμης, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να εκτιμήσουμε."

Οπως όλα δείχνουν η Ν.Δ. έχει βάλει σαφή στόχο να μαζέψει την κατάσταση από δύο δρόμους, δλδ και να ανακουφίσει τους πληγέντες (ένας τρόπος καθυστερημένης "συγγνώμης" ίσως?) αλλά και να περιορίσει την αγανάκτηση του κοινού αισθήματος προβάλλοντας το τραβηγμένο σενάριο: "Δεχτήκαμε Εθνική Επίθεση", ως την πιθανότερη εξήγηση για την τραγωδία - χωρίς όμως να παραθέσει καμμία απόδειξη, πέραν μεμονωμένων ενδείξεων.

Το δε ΠΑ.ΣΟ.Κ, αποσιωπώντας το πώς συνέβαλλε επί σειρά ετών στην κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους, σεβασμού και ευθύνης, σταμάτησε τις δηλώσεις σύμπραξης και συνεργασίας των προηγούμενων ημερών και συνεχίζει την κριτική σε υψηλούς τόνους.

Πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος δε θα βγει κανείς αλλαγμένος από αυτή την ιστορία προς το καλύτερο. Εν μέσω κρατικών προσπαθειών και ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποκατάστασης των πραγμάτων, το προεκλογικό κλίμα και οι γνωστές κακοήθεις "ασθένειες" των μικρόνοων συμπολιτών μας, γειώνουν κάθε ελπίδα ωρίμανσης και συνακόλουθης πράξης.

Πότε θα το καταλάβουν ότι χορτάσαμε λαικισμό, μπαλκόνια, παράθυρα και τις εκατέρωθεν εκτοξεύσεις ανόητων, άκαιρων και ανούσιων προσβολών?

Λίγη Τσίπα...

Γερή η προσπάθεια ανακούφισης από τη μία, με μελέτη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αρκεί να περάσει το "με μία υπογραφή μόνον" και να μην γίνει πάλι το κλασικό ελληνικό πανδαιμόνιο, που φάνηκε ότι έγινε, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες. Σεβασμό στους πραγματικά έχοντες ανάγκη. Είναι άθλιο να αναγκάζεις τον "καμένο" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) άνθρωπο να γίνει ζητιάνος.

Καλή η αποτύπωση ελλείψεων από την άλλη. Αλλά η προσπάθεια εκμετάλλευσης της κατάστασης με καταφανή ψηφοθηρικό τρόπο δεν ποιεί τιμή στο κόμμα. Ειδικά όταν έχει προηγηθεί εκείνο το περίφημο "Οι ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά δεν είναι της παρούσης".

Μην χτυπάτε κάτω από τη ζώνη. Πληρώνουμε λάθη δεκαετιών και είναι από τις μοναδικές στιγμές της ιστορίας μας που είμαστε ΟΛΟΙ συνυπεύθυνοι.

Αιδώς Αργείοι!

Ακόμα και ο μακρύτερος δρόμος ξεκινάει με το πρώτο βήμα. Πάμε?

Τα παιδιά μου είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν πόσο πάτο έχουμε πιάσει. Αυτό βέβαια δεν αποσείει την ευθύνη από πάνω μου, στη γωνία το βλέπω να έρχεται: «Κι εσύ τι έκανες τότε, μαμά?» (έλα μου ντε, έβαζα τσιρότο στο έμφραγμα της ζωής μας μπας και περάσει χωρίς πολλά-πολλά...)

Οι μεγάλοι άνθρωποι εδώ στην πόλη, είναι πολύ παραιτημένοι για να θεωρήσουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, κι απλώς κουνάνε το κεφάλι τους την ώρα που φιλοσοφούν και πάνε την κουβέντα σε θεωρητικά συμπεράσματα, όσο ακριβή και να είναι...

Οι συνομίληκοί μου είναι το ίδιο φρικαρισμένοι, τρομοκρατημένοι, αηδιασμένοι, εξοργισμένοι, θυμωμένοι με μένα, και πολλοί είναι ήδη παραιτημένοι. Γιατί αυτό που γίνεται, με τραγικό αποκορύφωμα τις τελευταίες μέρες, δεν παλεύεται. Δεν σώζεται, δεν μπορεί να διορθωθεί με τίποτε λιγότερο από πυρηνική έκρηξη και ξαναχτίσιμο της χώρας (με κατοίκους Ελβετούς και πολιτικούς Σουηδούς εννοείται).

Αλλά τότε βλέπω μια φωτογραφία σαν κι αυτήν εδώ, και λυγίζω.

Αισθάνομαι ντροπή, πέραν της ντροπής που νιώθω όλον αυτόν τον καιρό που συμμετέχω σ’αυτό το κατρακύλισμα και το βόλεμα. Ενοχή πέραν της ενοχής που έχω σαν πολίτης με όλα τα αγαθά του κόσμου, που ζω και ξυπνάω όμως μέσα στο γενικό μπάχαλο και στο τέλος το θεωρώ φυσιολογικό και το διαιωνίζω κιόλας, γιατί συμφέρει από όλες τις απόψεις...

Τι να του πω αυτού του ανθρώπου? Ξημερώνει αύριο και μου χτυπάει αυτός ο παππούς την πόρτα μου. Περαστικός, να πιεί λίγο νερό και να φύγει. Τι να του πω?

«Συγνώμη»?

Δεν είναι αρκετή.

«Περάστε, καθίστε, σαν το σπίτι σας»?

Μα έχει σπίτι. Απλώς καμένο ως τα θεμέλια.

«Δείξτε μου ταυτότητα αλλιώς δεν σας ανοίγω»? (εδώ που φτάσαμε...)

Ανθρωπιά είναι αυτή? Ο κόσμος που θέλω να ζήσουν τα παιδιά μου?

Γι’αυτό σας λέω.... Κι αν ακόμη δεν πάτε στη συγκέντρωση αύριο, κι αν ακόμη δεν στείλετε χρήματα ή πράγματα, δεν φιλοξενήσετε ή δεν διευκολύνετε τη ζωή των πληγέντων, τουλάχιστον καθαρίστε τον χώρο σας. Ακόμη κι αν έρθει η φωτιά (ξανά), να μην βρει να περάσει. Και καθαρίστε και του γείτονα, την άλλη φορά μπορεί να το κάνει εκείνος. Αλλά και να μην το κάνει, δεν πειράζει.

Ας είμαστε large χωρίς αντάλλαγμα.

Μπας και μπορέσω να κοιτάξω τον παππού στα μάτια και να μιλήσουμε περί ανέμων και υδάτων κι όχι για προσφυγιά στον επίλογο της ζωής του. Και να έχω τα παιδιά μου να με κυνηγάνε, έτσι και πετάξω έστω και οδοντογλυφίδα κάτω – σε μια τόσο καθαρή κι όμορφη χώρα... Σύντομα.


If you tolerate this (then your children will be next)/ Manic Street Preachers

Φωτογραφία από
in.gr

Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Αφού τελικά...

... δεν είμασταν εκεί να βοηθήσουμε έτσι,



... έτσι...



...έτσι...



... έτσι,



πόσο μάλλον έτσι...



... ή έτσι,

τουλάχιστον ας βοηθήσουμε αυτο το διάστημα -με όποιο τρόπο μπορούμε- ανθρώπους που είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη γη, και ταυτόχρονα ας δώσουμε αύριο ένα εύγλωττο μήνυμα στους 300 μας. Και το επόμενο στις 16.09.07.

Πώς?

Ξέρετε φυσικά... δείτε απλώς τις λεπτομέρειες παρακάτω.

(να εφησυχάσουμε μετά? Οχι βέβαια!)

Site του Πυροσβεστικού Σώματος με νέα και ειδήσεις από τη δράση τους και τα μέτωπα της φωτιάς.

Site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με πολλές πληροφορίες σχεδιασμού και δράσης.


Φωτογραφίες από τα sites των:
e-tipos, kathimerini, ta nea και ethnos. Μπείτε, το υλικό-ντοκουμέντο που έχουν είναι καθηλωτικό....

Τι Κάνουμε Λοιπόν?

Mεταφέρω από το site του ΣΚΑΙ:

Στο Σύνταγμα για τις φωτιές (27/08/2007)



"Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές και τους θανάτους ανθρώπων, για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Αυγούστου και ώρα 19.00, στην πλατεία Συντάγματος.

Η συγκέντρωση έχει ως στόχο την αποδοκιμασία των υπευθύνων της καταστροφής χωρίς προεκλογικές σκοπιμότητες, την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, αλλά και την αποδοκιμασία εκείνων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία για να αποκομίσουν οφέλη.

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρουσία του κόσμου θεωρείται αναγκαία για την ανάδειξη του προβλήματος και τη συμπαράσταση στους πληγέντες.

Η συγκέντρωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία χρηστών του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας οι οποίοι διανέμουν τις πληροφορίες για το επικείμενο γεγονός με email, sms, blogs και sites."




Και από το blog Αναδάσωση:

Τι χρειάζονται:
ΤΡΟΦΙΜΑ
Κυρίως: Νερό - Ζάχαρη -Γάλα Εβαπορέ - Ρύζι - Αλεύρι - Μακαρόνια - Κονσέρβες (σε ΟΛΑ τα σουπερμάρκετ και λοιπά καταστήματα διατροφής)
ΦΑΡΜΑΚΑ
Οινόπνευμα - Αντισηπτικά - Αντιυπερτασικά - Αντιλιπιδαιμικά - Ιώδιο - Κρέμες για εγκαύματα - Γάζες - Επίδεσμους (διαθέσιμα σε ΟΛΑ τα φαρμακεία)
ΔΙΑΜΟΝΗ
Σκηνές - Κρεββάτια - Σεντόνια - Κουβέρτες - Ρουχισμός -Containers για διαμονή - Στρώματα - σκέυη (σε καλή κατάσταση)

* Για προσφορά βοήθειας ΓΕΝΙΚΑ
Τηλεφωνικό κέντρο Νομαρχίας Αθηνών 210 6991100
Γραφείο Πολιτικής Προστασίας 2106984940 kai -950.

* Για βοήθεια στον Νομό Ηλείας
ΚΕΠ: 26210 34840 / 2621037187
Νομαρχία :
ΠΡΟΝΟΙΑ 2621022378
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2621034026+26335

* Για βοήθεια στον Νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Νομαρχία Αρκαδίας 27910 222246 και 59
Δήμος Μεγαλόπολης 27910 22265 -- 27910 24542 φαξ
κινητό Δημάρχου 6944 719571 Μπούρας Παναγιώτης

* Δήμος Σαλαισίας (έχει πληγεί περισσότερο)
27910 61202 / 27910 61737,
κινητό Δημάρχου 6978 449660 Φουσέκης Ιωάννης
Γενική Διεύθντρια κα Καπόγιαννη 27910 230374, 230001

*Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ευβοιας
http://www.naevias.gr/ και http://www.naevias.gr/?q=contact

* ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μεσογείων 15115 26 Αθήνα
τηλ.: 210 7468700fax: 210 7796016

* Θεσσαλονίκη
Δήμος: (2310) 375.200 (30 γραμμές) & municipality@thessalonikicity.gr, www.envdimosthes.gr/default.html (Τμήμα Περιβάλλοντος).
Νομαρχία http://www.nath.gr/contact_phones.cfm


Εθελοντικές οργανώσεις που δρουν προς το παρόν στις περιοχές, υπό την εκάστοτε Νομαρχία.

* Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Πρόνοια : 210 3604678
Νοσηλευτικό : 210 3613565 (για όποιον έχει ειδικές γνώσεις)

ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΤΡΟΥΣ 111 ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΡΙΑ ΣΠΑΤΟΥΛΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 210 5142309 210 5148 629

* Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης (στην είσοδο του λιμανιού)
2310 531532/5/0 (Δεν ειναι ανοικτά το απόγευμα) - Υπεύθυνη η Δ/ντρια κα. Εμοχίδου

* Γιατροί του Κόσμου (προς το παρόν είναι στη Μεσσηνία)
210 3213150

* ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ

210-9221160 ---: 210-9221163 φαξ eMail: ekklisi@ecumenica.net

* ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Κολοκυνθούς και Λεωνίδου 34, Αθήνα
210 5203031 ---- φαξ 210 5203941

* ΚΕΠ: 1564 & Αριθμός Επικοινωνίας πυρόπληκτων: 1555

και μην ξεχνάμε τα αυτονόητα: 199 Πυροσβεστική Υπηρεσία.


Επίσης, υπάρχουν ιδιωτικές προσπάθειες όπως αυτή που κυκλοφόρησε με e-mail:

"Εμείς εδώ στην Highsiding AE (περιοδικά 0300, 2Τροχοί, σχολές ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας, εκδηλώσεις) έχουμε χώρο και έχουμε και φορτηγό. Καλούμε λοιπόν όσους έχουν να προσφέρουν κάτι (από τα παρακάτω και ΜΟΝΟΝ) να το φέρουν στα γραφεία μας, καθημερινά έως τις 6.00 το απόγευμα και για όλη την εβδομάδα.

Γαρδένιας 30, Αχαρναί, είναι η διεύθυνσή μας.

Θα ταξινομηθούν και θα αποσταλούν σε κάποιο χωριό της ΗΛΕΙΑΣ το οποίο ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι αλλά "δυστυχώς" είναι πολύ εύκολο να βρεθεί κάποιο από όλα τα πληγέντα. Αν κάποιος έχει κάποια ιδέα περί αυτού, ευπρόσδεκτες οι προτάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικοινωνία με τον Δήμαρχο / Κοινοτάρχη του χωριού.

Μόλις μαζευτεί ποσότητα ικανή για να γεμίσει το φορτηγό μας, θα μεταφερθούν με δική μας ευθύνη. Όπως κι αν έχει την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα γίνει η πρώτη αποστολή με δική μας ευθύνη. Θα γίνει άλλη μία αποστολή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Συγκέντρωση χρημάτων ΔΕΝ θα γίνει από εμάς.

Υλικά:
-Ρούχα, αντρικά/γυναικεία και παιδικά
-Κουβέρτες
-Παπούτσια
-Αδιάβροχα

Τρόφιμα:
-Μακαρόνια
-Ρύζι
-Γάλα κονσέρβα (όχι φρέσκο).

Επίσης χρειάζονται (αυτά κατόπιν συνεννόησης με την κα Ιωάννα Αρβανιτάκη, 210-2402300 εσωτ 138) :

-Παλέτες
-Χαρτοκιβώτια
-Ταινίες

Εννοείται ότι σημαντικό είναι να προωθήσετε το μήνυμα σε όσους πιστεύετε ότι μπορούν να συνεισφέρουν.

Ευχαριστώ προκαταβολικά,

Θανάσης Χούντρας
Διευθύνων Σύμβουλος

ZEROTRE Group
Highsiding A.E.
Γαρδένιας 30
13671 Αχαρναί
T. +30-210-2402300
F. +30-210-2851302
E. choundras@0300.gr
www. superbikeschool .gr
www.0300.gr "


Υπάρχουν κι άλλοι ιδιώτες, επώνυμοι και ανώνυμοι που δραστηριοποιούνται. Ισως κι εσείς θέλετε να συμμετάσχετε στην αποστολή βοήθειας, πέρα από κάποια χρήματα σε τράπεζες ή τηλεμαραθώνιους. Μπείτε στο μπλογκ της
Αναδάσωσης και δώστε τις πληροφορίες σας, τώρα δείχνουμε πώς ανοικοδομείται το κράτος από εμάς τους ίδιους, συνάνθρωπο προς συνάνθρωπο...

ΦΥΓΑΜΕ!!!

Αντιγράφω κατευθείαν το ποστ για την κινητοποίηση:



ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 01/09/2007
Από τις 09:00 το πρωί.

Η κατάσταση του άλσους Βεϊκου όσον αφορά τον καθαρισμό του είναι τραγική.

Αποτέλεσμα ήταν το προηγούμενο Σάββατο να καεί ένα σημείο του άλσους (στα σύνορα Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας και Φιλοθέης).

Το ερχόμενο Σάββατο και από τις 9 το πρωί, όσοι θέλουν, μπορούν να ανέβουν στο άλσος Βεϊκου (στο ύψος της πεζογέφυρας κάνετε αμέσως δεξιά και ανηφορίζετε).

Θα γίνει καθαρισμός των μικρών δενδρυλίων που έχουν φυτευτεί από το 2002 και κινδυνεύουν άμεσα με πυρκαγιά.

Επίσης θα καθαριστεί από τα σκουπίδια ο παρακείμενος χώρος. Όσα σκουπίδια ανακυκλώνονται θα μεταφερθούν σε ειδικούς κάδους στον Δήμο Φιλοθέης (ο Δήμος Γαλατσίου δυστυχώς δεν έχει κάδους ανακύκλωσης).

Όσοι έρθουν ας έχουν μαζί τους κάποιο σκαπτικό εργαλείο (π.χ. τσουγκράνα, τσάπα, δικράνι κ.λπ.), μεγάλες σακούλες απορριμάτων, σκοινί για να δεθούν κάποια δεντράκια, και μακάρι να βρεθεί έστω και ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα, μακάρι.

Σύντομα θα ενημερωθούν και όλοι οι φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι του Γαλατσίου και των γύρω Δήμων.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.


Λεπτομέρειες στο blog galatsi.blogspot

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

4η Ημέρα, 63 Νεκροί κι Ακόμη Μετράμε...

(συνέχεια του προηγούμενου ποστ)

Πόσο ακόμη θα τους πάρει να το βουλώσουν με τις φανφάρες και να φερθούν σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ?!



Φωτο από www.skai.gr/, 27.08.07

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ!

Το μπλογκ βρίσκεται στην συγκινητική θέση να σας παρουσιάζει

σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

τον "ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΝΕΜΟ",

στον οποίο αναφέρθηκε με τόσο σεβασμό ο Λορντ Μπάυρον στις δηλώσεις του πριν λίγο.



Το διαμέτρημά του είναι εντυπωσιακό (του Στρατηγού, όχι του Λόρδου), το αυστηρόν του χαρακτήρος του διαφαίνεται ακόμη και από την σεμνή αυτή φωτογραφία (όπου τον πιάσαμε με θερινή περιβολή λόγω καύσωνα), και η παντοκυριαρχία του φαίνεται από το ότι σηκώνει στα χέρια του το γενικό πρόσταγμα για το εάν θα επέμβει από αέρος το κράτος ή όχι (στη φωτογραφία συγκεκριμένα το γενικό πρόσταγμα το έχει κυριολεκτικά τσουβαλιάσει κι ετοιμάζεται να το φάει για πρωινό).

Το παρόν μπλογκ θα τρέξει να ετοιμάσει σπονδές στον Ανθέλληνα* Στρατηγό, διότι του παρα-έχουμε μπει στο ρουθούνι και θα μας αφήσει να καιγόμαστε μέχρι να τελειώσει το γεωγραφικό εμβαδόν της πατρίδος.

Ω Λόρδε, σ'ευχαριστούμε που έστω και αργά, μας άνοιξες τα μάτια και μας έμαθες ποιός κρύβεται πίσω από όλα αυτά!



* εμα δεν εξηγείται τέτοια εμμονή μαζί μας όλο αυτό το διάστημα! Να μας κάνει τέτοια χουνέρια ΠουΚουΕ! Χμ, τι είναι ΠουΚουΕ? Ρωτήστε κάποιον που έχει κάνει φαντάρος να σας πει :)))


φωτο από
Nikko, Japan: Taiyuin-byo Shrine: Niten-mon Gate, God of Wind

Τετάρτη 29.08.07, 7:00 μμ, Σύνταγμα. Ολοι!

Κατευθείαν από το μπλογκ "Αναδάσωση":



Δυστυχώς η Ελλάδα εξακολουθεί να φλέγεται ανεξέλεγκτα. Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ο τόπος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Φυσικά και προέχει να βοηθήσουμε όλοι με όποιον τρόπο μπορούμε στο έργο της κατάσβεσης.

Μακάρι να είχε αναπτυχθεί ο εθελοντισμός σ' αυτή τη χώρα ώστε να μπορούσαμε όλοι να αναλάβουμε συγκεκριμένα πόστα και συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Μακάρι να είχαμε εκπαιδευτεί ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς τι πρέπει να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση.

Μακάρι να είχαμε στη διάθεση μας τα απαραίτητα μέσα και μία ικανή ηγεσία για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ολοκαύτωμα.

Όμως ο εθελοντισμός υπήρξε χρήσιμος μόνο για να στηρίξουμε αφιλοκερδώς τους Ολυμπιακούς Αγώνες των χορηγών. Τώρα που κινδυνεύει να καεί ακόμα και η ίδια η Αρχαία Ολυμπία, πού είναι όλοι εκείνοι που μιλούσαν για αρχαίο πνεύμα αθάνατο και εθνικά μεγαλεία; Με ποιό δικαίωμα αφήνουν μία ολόκληρη χώρα στο έλεος πυρκαγιών που κάθε άλλο παρά θεομηνίες είναι; Πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για εκλογές και ψήφους;

Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να ακούμε υποσχέσεις και ευφάνταστες θεωρίες αποποίησης κυβερνητικών ευθυνών. Διαδώστε με κάθε μέσο το παρακάτω μήνυμα για μία πρώτη μαζική αντίδραση ενάντια στο πρωτοφανές έγκλημα που συντελείται στη χώρα μας:


ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΧΤΗ. ΓΙΑΤΙ;

ΟΛΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Τετάρτη 29 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα.

Στην πλατεία Συντάγματος και σε κάθε κεντρική πλατεία κάθε πόλης σε ολόκληρη τη χώρα. Φορώντας μαύρα.

Αποδοκιμάζουμε το αίσχος χωρίς πολύχρωμες σημαίες. Πενθούμε για την απώλεια των συνανθρώπων μας χωρίς να συνδέουμε την πρωτοφανή καταστροφή με προεκλογικές σκοπιμότητες. Δίνουμε το παρόν και στεκόμαστε απειλητικά απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την τραγωδία για οποιοδήποτε όφελος.

ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ!

Αντιγράψτε το παραπάνω μήνυμα και στείλτε το παντού με SMS ή e-mail. Αναρτήστε το banner στο site ή το blog σας. Τυπώστε το και μοιράστε το όπου μπορείτε. Ενημερώστε φίλους, γνωστούς, τα ΜΜΕ και όποιες τοπικές οργανώσεις ή φορείς πιστεύετε ότι θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν μαζί μας. Και προ παντός, κατεβείτε στους δρόμους και τις πλατείες την Τετάρτη, όπου κι αν βρίσκεστε. Αυτό το κακό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει έτσι.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Ασύμμετρη Απειλή. Ο-έ-ο!

Tι άκουσαν τα ταλαιπωρημένα μας αυτιά και είδαν τα κατακουρασμένα μας μάτια βραδιάτικα?

"Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, εξερχόμενος σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε λόγο για "ασύμμετρη απειλή" που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Βύρωνας Πολύδωρας, ο οποίος θεωρητικά είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιχείρησης αντιμετώπισης των πυρκαγιών και ανακούφισης των πληγέντων, έκανε λόγο για συγκεκριμένα στοιχεία, καταθέσεις και αποδείξεις που ενισχύουν τον ισχυρισμό του." (
Εθνος. Aν το αντέχετε σε replay, κοπιάστε στον Skai).



Μπουκωτόν περλέ?

Τι θέλει να πει ο ποιητής ρε παιδιά?

Χμ, όπως μας ενημερώνουν οι βιβλιοθηκάριοι του μπλογκ,

"... Asymmetric warfare originally referred to war between two or more actors or groups whose relative power differs significantly. Contemporary military thinkers tend to broaden this to include asymmetry of strategy or tactics; today "asymmetric warfare" can describe a military situation in which two belligerents of unequal power interact and attempt to exploit each other's characteristic weaknesses.

Such struggles often involve strategies and tactics of unconventional warfare, the "weaker" combatants attempting to use strategy to offset deficiencies in quantity or quality." (
wiki)

Ε, όπως και να το κάνεις, ζωγράφισε ο άνθρωπος πάλι! Χιούστον, εκτόξευσις!


Για να μην σας παιδεύω όμως, σε απλά καγκαρο-γκαζολέζικα (πρώην ελληνικά, διότι πλέον αποδείχτηκε περίτρανα ότι είμεθα έθνος Καγκάρων και Γκαζόλων "combo, πατάτες, αναψυκτικό για έξω") η μετάφραση λέει:

"Ο όρος αυτός καθιερώθηκε προκειμένου ν΄ αντιμετωπισθούν σύγχρονες "δυναμικές" δράσης στις οποίες και παρατηρούνται νέες τακτικές και χρήσεις όπλων, πέρα από τα γνωστά καθιερωμένα. Παρά ταύτα για τις ασύμμετρες απειλές (asymmetric threats) και τον ασύμμετρο πόλεμο (asymmetric warfare) δεν υπάρχουν απόλυτα συμφωνημένοι ορισμοί και τούτο προκειμένου οι σχεδιασμοί να προλαμβάνουν πιθανές δράσεις και μέσα. Έτσι ο όρος χρησιμοποιείται επίσης ευρύτατα και από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις καταστολής και ιδιαίτερα σε θέματα περισσότερο αποτροπής παρά αντιμετώπισης επαπειλούμενων τρομοκρατικών προσβολών - επιθέσεων.

Γενικά, ασύμμετρος θεωρείται ο πόλεμος που διενεργείται από οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες, βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου, ενώ χρησιμοποιεί κυρίως χαμηλού σχετικά κόστους όπλα και επιχειρησιακή δράση που προκαλεί όμως, δυσανάλογα, μεγάλου (ασύμμετρου) κόστους αποτελέσματα στον υπέρτερο αντίπαλο, τόσο σε ανθρώπινες ζωές και υλικό όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος.

Κύριος δε σκοπός του δεν είναι ασφαλώς η αναμέτρηση αλλά η εξασθένιση/κάμψη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικής χρήσης των συντελεστών ισχύος του υπέρτερου αντιπάλου."
(wiki).


Οπότε είναι απλόν, τόσες ώρες έλειπε από τα κανάλια, αλλά με τη δήλωση αυτή ένιψε τας χείρας σύσσωμης της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε στο πανελλήνιο ότι ευρισκόμεθα εθνικώς σε πόλεμον με οργανωμένο έγκλημα, άρα τι να έκαναν οι χριστιανοί, ξέκοψε τον αέρα μας για στοιχεία (είναι όλα μυστικά, τόσο μυστικά που δεν τα ξέρουν ούτε οι ίδιοι), πανηγύρισε ότι δεν κάηκε η Ολυμπία καθόλου και ζήτω τους, ε, και ανακουφίστηκε που αύριο με τη δροσούλα θα τα θυμόμαστε όλα σαν κακό όνειρο.

Και σώζοντας τη χώρα αρπάζοντάς την ως άλλος Ζούπερμαν τη Λόις, χάθηκε πετώντας στο ηλιοβασίλεμα (που δεν ήταν ηλιοβασίλεμα, αλλά η ανατριχιαστική πορτοκαλί απόχρωση του ουρανού από τις πυρκαγιές).

Να το πω? Να μην το πω.

Θα το πω!

Αν τον έτζαζε τον Λόρδο ΣΗΜΕΡΑ ο πρωθυπουργός, αύριο κιόλας ψήφιζα όλη του την παράταξη χωρίς ούτε μία ερώτηση.


ΥΓ- Να σοβαρευτούμε λίγο. Ναι, το "εντελώς τυχαίο" και "συμπτωματικό" για ΟΛΕΣ αυτές τις εστίες ταυτόχρονα σε τόσες πολλές μεριές, είναι οφθαλμοφανώς τραβηγμένο. Αλλά έχει μεγάλη απόσταση ως το συνωμοσιολογικό "επίθεση κατά του έθνους" από σκοτεινές δυνάμεις. Προεκλογικά όλα είναι αναμενόμενα. Αλλά σε τέτοια κλίμακα, ένας και μόνο δάκτυλος δεν επαρκεί, πώς το λένε. Το "οικονομικά συμφέροντα", που ξέφυγαν εντελώς, μια που η φωτιά δεν περιορίζεται, συν στο γενικό χαμό ασχετοι που από αμέλεια ή ηθελημένα εκμεταλλεύονται την κατάσταση με μανδύα τα πολιτικά, μου φαίνεται πιο πιθανό. Στην αναμπουμπούλα...

Σε Πιάνει η Ψυχή Σου...




Τι λόγια να περιγράψουν αυτό που γίνεται... Από πού να το ξεκινήσεις... Μόνο black humour μπορείς να κάνεις με το πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση πέρα και πάνω από κάθε δυνατότητα πολιτικού χειρισμού. Η φρίκη αυτή και το κόστος της δε μαζεύεται, δε σώζεται με τίποτα.

Eμείς?...

Εχουμε αγώνα αύριο. Εχουμε περιπολία σήμερα.

Εύχομαι να σας δω εκεί έξω.


Φωτογραφία από
Καθημερινή 26.08.07, μαζί με ενημερωμένο χάρτη πυρκαγιών. Γελοιογραφία Δερμετζόγλου από Ελεύθερο Τύπο 26.08.07.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Πόσο Ακόμα?


Φωτογραφίες από Καθημερινή 25.08.07.



- Κι αν βομβάρδιζαν τα σύννεφα?

- Οχι, άσε, δεν έχει σύννεφα ακόμα...

- Χμμμ... Αν όμως έφερναν από τις Αλπεις ας πούμε?

- Οχι ρε, κοστίζει!

- Μα αν χάσουν τις εκλογές, δεν κοστίζει κι αυτό?

- Μπααα... Λιγότερο. Και που θα έρθουν οι άλλοι, τίποτα δε θ'αλλάξει. Του χρόνου θα καεί κι η θάλασσα, θα ξαναέχουμε πρόωρες εκλογές και θα ξαναέρθουν επάνω οι τωρινοί...

- Κι αν βομβαρδίζαμε αντί τα σύννεφα, όλους τους προκομμένους ντιρέκτ?

- Πάρε χαρτάκι, έχει ουρά.

...

...

Μικρό Χρονικό (για τη Βίλλα ρε Γαμώτο!!!)

Οπα! Να μια στον Υμηττό, να και στου Παπάγου! Ρε δε στέλνουμε ένα έτσι, να μας βρίσκεται, μη μας κράξουν όλοι?




Καλά, καλά, μας έχουν πιάσει στο στόμα τους τα δελτία μ'αυτά τα πλάνα απ'τους δρόμους εκεί που τελειώνει το λεκανοπέδιο και μιλάνε για οικοπεδοφάγους... άντε, στείλε δύο, να ηρεμήσουνε...





Ουπς, πυκνώνει το σύννεφο και μας πήρανε χαμπάρι... Ελα να τελειώνουμε, έχουμε να τα στείλουμε κι αλλού, που μας φάγανε όλοι με το πρόβλημά τους!





Ελέγξιμες είπες παιδί μου? Εύγε νέε μου! (μούμπλε... μούμπλε... να θυμηθώ να πω στη γυναίκα μου να παραγγείλουμε ένα τέτοιο για τη βίλλα και άλλο ένα τέτοιο για το εξοχικό, μη γίνει καμμιά στραβή...)





Τι? Κι Αγία Παρασκευή? Περάστε στη σειρά σας κύριε!

A Small Tribute.

ΣΕΒΑΣ για την επιλογή τους κι ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ για την αυτοθυσία τους. Γιατί δεν είναι μόνο ΗΡΩΕΣ της καθημερινότητάς μας, είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΕΡΑΝΩ. Ετσι, απλά υπεράνω. Και τα 870 ευρώ βασικός είναι ο απόλυτος ορισμός του εμπαιγμού.

Πάρτε τα διπλά 300 μου και τρεχάτε να σβήσετε καμμιά φωτιά. Αλλά πάτε? Μπαααα....

THIS is Sparta!







Aπό το περιοδικό "Κ", ένθετο στην Καθημερινή Κυριακή 12.08.07.

Η Ελλάδα Δεν Καίγεται. Κάηκε...!



Burn my shadow / UNKLE & Ian Astbury

I burn my tomorrows
And I stand inside today
At the edge of the future
And my dreams all fade away

I burn my tomorrows
And I stand inside today
At the edge of the future
And my dreams all fade away

I burn my shadow away
And burn my shadow away...

Face my destroyer
I was ambushed by a light
And you judge me whilst your falling
This wounded heart will rise

And burn my shadow away
And burn my shadow away...



Ενδεικτικές φωτογραφίες από την Καθημερινή να σου σηκώνεται η τρίχα...

Ωραία επάνοδο λοιπόν κάναμε, πάνω που έλεγα θα σας γράψω κάποιο από τα ευτράπελα των διακοπών... Τι να πω, έχω φρικάρει και έχω γίνει έξαλλη μαζί, ξέρω το ίδιο κι εσείς. Εμ, και το λένε πως τα φυλαχτά δεν κάνει ν'αλλάζουν χέρια... ούτε ψύλλος στον κόρφο του!

Οχι ότι αν ήταν ο άλλος θα τη γλυτώναμε, εκτός αν έκανε τρελλές αλλαγές κι ενισχύσεις και ολόκληρη αναδιάρθρωση από πυρόσβεση και δασοπροστασία μέχρι προστασία πολιτών και δημ. διοίκηση - και μάλιστα... χτες. Τι λέω τώρα, ε? Στο Ελλαδιστάν μέχρι να τα οργανώσεις όλ'αυτά, θα καεί και το τελευταίο χορταράκι...

Α, και δεν ξέρω αν διαβάσατε πόσα παίρνει ένας πυροσβέστης- όχι οι υψηλά ιστάμενοι, παρά εκείνοι που πηγαίνουν με μια αξίνα και άρβυλα να κατασβέσουν τη λαίλαπα. Αύξηση? Επιδόματα? Θ'αστειεύεστε βέβαια!

Το καζάνι λοιπόν το αφήσαμε όλοι μας να βράζει ΧΡΟΝΙΑ και η οικοπεδοποίηση δεν αστειεύεται. Ακόμη και με "παράπλευρες" απώλειες δλδ, δε νομίζω να ιδρώσει το αυτί κανενός εμπρηστή, ηθικού ή φυσικού αυτουργού...

Εχω βαρεθεί να βλέπω πως κι οικόπεδα να μην τα κάνουν, αντικαθιστούν μετά τις πυρκαγιές τα δάση με ελιές, ρίζα τη ρίζα, μέσα σε μερικές νύχτες, και σιγά-σιγά από δάση γίνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις που αποδίδουν. Οπότε κάποια στιγμή αποχαρακτηρίζονται και προχωράμε στο παρασύνθημα.

Τα τσιγάρα, χωματερές, τζαμάκια, απροσεξίες της γειτόνισσας και "καίω τα ξερά εδώνανά μωρέ" κτλ είναι πλέον για τις πυρκαγιές "πολυτελείας". Οι εμπρησμοί είναι για το "μαζικό", το "επειγόμεθα", τώρα κιόλας προεκλογικά που και πλήττουμε παράταξη και θα τα καρπωθούμε στο τέλος...

Για του λόγου το αληθές, πριν αρκετά χρόνια, επί 4 καλοκαίρια έκαιγαν Μαλαισίνα-Μαρτίνο-Αταλάντη-και τα πέριξ εμπλοκή (που λες συγνώμη ρε παιδιά, εδώ δεν έχει τηλέφωνο ή δρόμους ας πούμε), και να δείτε τι έχει καταπατηθεί και χτιστεί τώρα εκεί πέρα μέχρι κάτω στο παραθαλάσσιο χωριό... Βέβαια ο όμορος οικισμός που ήταν ήδη χωρισμένος σε οικόπεδα, όλα οικοδομήσιμα, ως δια μαγείας ήταν ο μόνος που δεν κάηκε!!! ΜΙΡΑΚΟΛΟ!

Και περί ατομικής ευθύνης, καθάρισμα ακούω του κτήματός μας (εξοχικού, του χώρου μας, του δρόμου μας τεσπα) ο καθένας από ξερόχορτα. Ξερόχορτα? Μωρέ καθαρίζεις τα δικά σου, και τις αφάνες τις πετάς στου διπλανού ή κατ'ευθείαν στο δρόμο. Αν υπάρχει κάνας πυλώνας εκεί κοντά, τόσο το χειρότερο (για τον πυλώνα...)

Πάντως σήμερα ειδικά τόσες εστίες σε τέτοια "διάταξη" με τέτοιον αέρα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ δεν είναι μόνο το κακό το ριζικό μας και σκατά στα μούτρα μας, έχει σαφέστατα δόλο και σκοπό. Τώρα το αν τους ξέφυγε και πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από τις προσδοκώμενες, ή/και υποβοηθήθηκε το έγκλημα από το απίστευτο μπάχαλο σπασμένου τηλεφώνου μέχρι να εκτιμηθεί επαρκώς η κατάσταση και να ζητηθεί βοήθεια, ε, σιγά μη βγουν να ζητήσουν και συγνώμη...

Και βράδυ πού'ναι, κάθομαι και σκέφτομαι τι θα χρειαζόταν άραγε για να τσούξει τους πολιτικούς μας στο πετσί τους η όλη κατάσταση, για να ξεκουνηθούν και να οργανώσουν τον κρατικό μηχανισμό ώστε να κάνει τα ανθρωπίνως δυνατά ΑΠΟ ΠΡΙΝ. Να έπαιρνε ας πούμε φωτιά το σπίτι τους και να εύρισκαν τους δικούς τους απανθρακωμένους μέσα, για να φιλοτιμηθούν? (χτύπα ξύλο, σε κανέναν δεν εύχεται κανείς κάτι τέτοιο, αλλά πραγματικά απορώ κι εξίσταμαι!). Βέβαια είδα και στον Αγ. Στέφανο πριν λίγες μέρες, η από αέρος βοήθεια να κάνει κύκλους και να σβήνει πάνω από το σπίτι του υπουργού... Θε μου σχώρα με, αλλά είμαι έξαλλη!!!

Ο δικός μας τώρα τι κάθεται και τριγυρνάει στη Ζαχάρω και ξοδεύει άντρες και δυνάμεις να τον μετακινούν, ενώ σε τόσες πυρκαγιές δεν πήγαινε τόσο καιρό? Για σκεφτείτε βέβαια τι οργή θα ξεσήκωνε αν ΔΕΝ τσακιζόταν να πάει, χάνοντας τη βολή και τις προεκλογικές του έννοιες... Το θέμα είναι βέβαια ότι -ειδικά- αν είσαι αυτόπτης μάρτυρας τέτοιου εγκλήματος, γυρνάς στο γραφείο σου και το βάζεις πρώτη προτεραιότητα, όχι το κάνεις γαργάρα και προσεύχεσαι να μη ξαναπιάσει φωτιά μέχρι τις 16.09 ας πούμε... Τον είδα και στο "διάγγελμα", μακάρι να τα εννοεί (λέω εγώ η ρομαντικιά).


ΥΓ- και καλά οι καμμένοι, δράμα ασύλληπτο στην Ελλάδα του 2007 (αλήθεια, πώς βγάζεις έναν ηλικιωμένο από το ΣΠΙΤΙ του ρε παιδιά, πώς να το αφήσει αυτός ο άνθρωπος?!), με τους κατεστραμένους από υπάρχοντα τι θα γίνει? Ηλικιωμένος, κατεστραμένος και άστεγος? Δεν το χωράει ο νους μου! "Το Δημόσιο θα «γνωρίσει» τους καταπατητές του" γράφει το ΒΗΜΑ, και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και από τηλεοράσεως για τα αυτονόητα. ΑΥΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ! Θα ενώσουν γμτ δυνάμεις να βγουν από τη λογική "pet project" εν μέσω στενών κομματικών πλαισίων, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αυτά τα ρημάδια τα αυτονόητα επιτέλους ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ και σε μακροχρόνια βάση?! Ολη μας η πυροσβεστική δύναμη ο εξής ένας, ο Φούρλας, και έτερον ουδέν?!

Μία προσωπική παράκληση μόνο: Πώς τον έλεγαν εκείνον τον δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη που έλεγε στα παράθυρα τις προάλλες "να κοπεί το χέρι από τον αγκώνα όσων έβαλαν χέρι στα ταμεία" (σε σχέση με έκθεση Ζορμπά και ομόλογα), ε, το αυτόν και για όσους συνήργησαν στο έγκλημα με τις φωτιές.

Αντε καλώς σας βρήκαμε!

Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

Last-Minute Προσφορά του Μπλογκ:
Το πιο Γρήγορο Δίπλωμα Μπλουζακίων!

Ο Γιαπωνέζικος Τρόπος...




Ο Tele-Marketing Τρόπος...




Και ο Ανδρικός Τρόπος...



:))))

Απολύομαι Ψαρούκλεεεες! Αντε Καλό μας Καλοκαίρι!

Ενα ποστ αφιερωμένο σε όλους τους μπλογκόφιλους από αυτά τα μέρη (και είναι τόσα πολλά, πού να χωρέσουν στο +βλόγιον+ ετούτον) που ΔΕΝ είναι Αιγαίο ή Ιόνιο (θεϊκά αμφότερα, δεν το συζητώ), αλλά είναι μια χαρά κούκλες για καλοκαιρινό άραγμα και ξεκούρδισμα!

Δε θέλω εξωτερικό φέτος (αν και κοστίζει φτηνότερα τελικά), δε θέλω κομπλικέ πράγματα, απλώς ένα μέρος να βλέπω τη θάλασσα να ανατριχιάζει το πρωί, τον ουρανό τίγκα στο στρασσέ αστέρι το βράδυ και όμορφες, χαλαρές κι ευτυχισμένες φάτσες όλη μέρα.

Αν μου κληρώσει να δω και δελφίνια - και μάλιστα να τα φωτογραφίσω, γιατί εξαφανίζονται πολύ γρήγορα, θα κάνω τούμπες!



ΚΑΛΟ (υπόλοιπο) ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!!! :)))