Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ανοιξε το Τριώδιο Οικονομικής Στρατηγικής!



'Η που θα αποφασίσουν να συμμαζευόμαστε και να εισπράξουν (έστω από δω και πέρα, γιατί τα όσα έφαγαν δεν θα τα δούμε ποτέ), από αυτούς που μονίμως φοροδιαφεύγουν (και δεν είναι ΜΟΝΟ φυσικά πρόσωπα, αγαπητέ υπουργέ, το ξέρετε καλυτερα εσείς από μένα), και ίσως βγεί κάτι από την άγρια εξωτερική επιτήρηση της οικονομίας μας...
ή που θα εμμείνουν στις προεκλογικές μπαρουφοεξαγγελίες τους και θα ενδώσουν σε εσωτερικές πιέσεις (με ανύπαρκτη αντιπολίτευση κιόλας), βάζοντας και ταφόπλακα στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνοι που θα φαγωθούν πρώτοι θα είναι η "μαρίδα", που και νομοταγής είναι (μούτζες στον καθρέφτη τρις ημερησίως), και πληρώνει κανονικά. Για τις ανακοινώσεις εισπρακτικού μεγαλείου, δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα από τον Γ.Μαντέλα, που γράφει στην Καθημερινή:

"Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο Σουν Τζου για να αντιληφθεί την αξία του αιφνιδιασμού... Ας ξεκινήσει από τα απλά. Για παράδειγμα, να μη βγάλει το σχέδιο δράσης σε... δημόσια διαβούλευση... Από ένστικτο και μόνο όμως (ο Υπουργός Οικονομικών) μπορεί να καταλάβει, χωρίς να διαβάσει την «Τεχνική», ότι ήταν λάθος τακτικής το γεγονός ότι έσπευσε να ανοίξει όλα τα χαρτιά του, από τώρα, για τη φορολογική πολιτική που πρόκειται να εισαγάγει από τον Μάρτιο.

Αφού δεν κινήθηκε κεραυνοβόλα, όπως όλη η αγορά περίμενε, τώρα έδωσε στον «εχθρό» όλο τον χρόνο για να προετοιμάσει την άμυνά του.

Το παράδειγμα των βασικών μετόχων εισηγμένων εταιρειών που ενεργοποιούν παλιές εταιρικές μερίδες, για να αποφύγουν τον φόρο που έρχεται, είναι ενδεικτικό.

Σημειώστε και μια ακόμα αντίδραση που επίκειται: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις τελευταίες μέρες κοιτάζουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους, σκεφτόμενοι τι να τις κάνουν. Αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι κάποια στιγμή το 2010 θα τις αξιοποιήσει για το πόθεν έσχες, τη φορολόγηση και ποιος ξέρει για τι άλλο ακόμα, λογαριάζουν ότι ήρθε η ώρα να τις μεταφέρουν κάπου αλλού. Αλλωστε, στην Ελλάδα τις είχαν φέρει γιατί αρχές του 2009 έδιναν εξαιρετικές αποδόσεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Τώρα, η αποστολή τους τελείωσε. Οπότε…

Οπότε, το πιθανότερο είναι πως ο υπουργός Οικονομικών, όταν αποφασίσει να κάνει χρήση του μέτρου, θα βρει εκτεθειμένη μόνο τη «μαρίδα». Η οποία, ούτως ή άλλως, πληρώνει φόρους. Οσοι πραγματικά θα πρέπει να ελεγχθούν, θα έχουν φύγει. Αρα, άνθρακες ο θησαυρός."


Οι καταστάσεις να πιέζουν για uber-Superman κι εσύ να στέλνεις πλαστικό Batman με δώρο μπρελόκ...