Τρίτη 17 Απριλίου 2007

Virginia Tech- Paranoia Rules...

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Read Hui's nightmarish plays here.



Μάλιστα. Βούϊξε ο πλανήτης με τον ένοπλο Cho Seung-Hui, 23 ετών (senior in the English department), που σκότωσε 32 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει, τη Δευτέρα 16.04.07 στο Virginia Tech, στην αρχή στους κοιτώνες του West Ambler και τέλος στις αίθουσες του Nοrris Hall. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Charles Steger προέβη σε σχετικές "αποστειρωμένες" δηλώσεις/περίληψη των συμβάντων που περισσότερο εξαγρίωσαν παρά παρηγόρησαν.


Το σκηνικό και την εξέλιξή του με μαρτυρίες των ίδιων των φοιτητών και δικές τους φωτο και βίντεο μπορείτε να τα παρακολουθήσετε κι από τα σχετικά λινκς:

www.cnn.com

www.time.com

www.msnbc.com



Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην όλη ιστορία αφ’ότου ξεκίνησε (διότι το γιατί ξεκίνησε είναι τεράστιο θέμα), είναι το για ποιό λόγο δεν εκκενώθηκε άμεσα το Πανεπιστήμιο μετά τις πρώτες δύο δολοφονίες, και εστάλη καθυστερημένα απλό e-mail στους φοιτητές. Ο Steger είπε πως οι πυροβολισμοί στην εστία ήταν μεμονωμένο περιστατικό και συμπέραναν (λανθασμένα) ότι ο δράστης θα είχε καταφέρει να διαφύγει.

"We had no reason to suspect any other incident was going to occur", συνέχισε, δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα και συνεχίζοντας με το ότι «We can only make decisions based on the information you had on the time. You don't have hours to reflect on it."


Δηλαδή έπρεπε να βγάλει ντουντούκα ο δράστης με τα σχέδιά του για το επόμενο 24ωρο, επειδή εσύ δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα συνεχίσει την παράνοια? Καταλαβαίνω ότι δε γίνεται κάθε τάξη κάθε σημείου του Πανεπιστημιακού συγκροτήματος να έχει κι από έναν ένοπλο αστυνομικό για πρόληψη. Καταλαβαίνω επίσης ότι το να αδειάσει από κόσμο ένα Πανεπιστήμιο δυναμικού 26.000 συνολικά ανθρώπων είναι τεράστιο εγχείρημα.


Αλλά το να μην κάνουν damage control «κλειδώνοντας» την περιοχή του επεισοδίου παρά πρόσκαιρα (μόλις ξεκλείδωσαν την εστία, ο δράστης διέφυγε για να συνεχίσει) και τις αίθουσες καθόλου, συν να μην ξαμολυθούν να ειδοποιήσουν με μέσα πέραν του e-mail, μου ακούγεται εξωφρενικό. Οφειλαν να προστατεύσουν τους εντός, συν να τους ενημερώσουν και προειδοποιήσουν ταυτόχρονα, όπως ακριβώς και όλους όσους έρχονταν για τα μαθήματά τους, με τρόπο που να μη σπείρει τον πανικό φυσικά αλλά να καταστήσει σαφές το «ΚΙΝΔΥΝΟΣ!». (Ασκήσεις ετοιμότητας κάνουν?).


Τα εξειδικευμένα συστήματα από εταιρίες προστασίας που ειδοποιούν κατ’ευθείαν τα κινητά των φοιτητών γιατί δεν τα έχουν εφαρμόσει αφ’ης στιγμής έχουν ιστορικό τέτοιων αιματοκυλισμάτων? Αντε να δούμε τι θα γίνει πλέον στο συγκεκριμένο αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια για αντιμετώπιση, περιορισμό κι εύχομαι και εξάλειψη των δολοφονιών. Ενα έθνος «gun culture» δεν περιμένω να είναι υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά τουλάχιστον να διαθέτει -έστω και με το ζόρι- τα ψύχραιμα αντανακλαστικά που θα προλάβουν περαιτέρω βία.

Γιατί δεν έχουν πλέον δικαιολογία: το ’96, στο Univercity of Texas, που ο Charles Whitman σκότωσε 16 ανθρώπους πριν τον σκοτώσει η αστυνομία, δεν ήταν αρκετό καμπανάκι ότι κάτι είναι ΠΟΛΥ ΣΑΠΙΟ στη Δανιμαρκία?


ΥΓ1- το πραγματικά τρομακτικό είναι το ότι καθώς η εξαμερικανοποίηση του δυτικού (τουλάχιστον) κόσμου είναι modus vivendi, η συλλογική συνείδηση διαβρώνεται με τόση αναισθητοποίηση που σερβιριζόμαστε καθημερινά, και η ατομική ευθύνη πλέει στα ήρεμα νερά του ακαταλόγιστου, όταν μας έρθει κι από δω θα είμαστε προετοιμασμένοι πώς ακριβώς?...

ΥΓ2- τι αναρωτιέμαι τι θα κάνουμε, ένα απλό περιστατικό στη Νιόβης κι είδαμε αποτελεσματικότητα. Κι όσο για το ότι τα παιδιά μας είναι ακόμη αθώα σε σχέση με εκείνα, το θέμα δεν είναι οι προθέσεις τους στη θεωρία, αλλά η χρησιμοποίηση μέσων κι εργαλείων. Δείτε πώς χρησιμοποιήθηκαν τα κινητά και στο σχολείο στην Εύβοια ή τι έγινε με τον Αλεξ. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει έτσι κι αποκτήσουν πρόσβαση σε όπλα σε μεγάλη έκταση και στο Ελλαδιστάν.

Κι απλώς καθόμαστε και παρατηρούμε τις εξελίξεις.

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και μου φαίνεται απείρως σοβαρότερος αυτή τη στιγμή, δεν το συζητώ.