Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Δεν Είναι Μόνον το Ε.Σ.Υ...

... είναι και το ΕΜΕΙΣ. Γιατί όταν το δανεισμένο χρήμα μπαίνει κατάφωρα πάνω (και) από τη δημόσια υγεία (και) στη γειτονική σου χώρα, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ'όσο δείχνει. Μια πόρτα είμαστε στο παγκόσμιο χωριό, κι απλώς ο κόσμος δεν το συνειδητοποιεί ακόμα. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι πόσο ακόμη πάτο θα πιάσουμε -μια ματιά στην αύξηση των κρουσμάτων πχ αφροδίσιων και AIDS στην Ελλάδα πείθει και τον πιο ανυποψίαστο. Πού είναι το κράτος και οι καμπάνιες του σε κάθε χώρα? Μα στο κοντινότερο διεθνές ΑΤΜ...

Για διαβάστε:

" Έρευνα συνδέει τα κρούσματα φυματίωσης με το ΔΝΤ

Οι αυστηροί όροι έγκρισης δανείου που έχει επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενδέχεται να έχουν συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στην ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με ερευνητές.

Προκειμένου να επιτύχουν τους αυστηρούς οικονομικούς στόχους που θέτει το ΔΝΤ, οι εθνικές κυβερνήσεις αναγκάζονται να μειώσουν τις χρηματοδοτήσεις των υπηρεσιών υγείας. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του PLoS Medicine, βρήκε ότι οι χώρες που συμμετέχουν σε προγράμματα του ΔΝΤ έχουν παρουσιάσει αύξηση των θανάτων από φυματίωση κατά 17% τα έτη 1991 - 2000, που μεταφράζεται σε 100.000 θανάτους αλλά και ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα της ασθένειας την ίδια περίοδο.

Χώρες στις οποίες χορηγήθηκαν δάνεια με ευνοϊκότερους όρους παρουσίασαν μείωση 8% στους θανάτους από φυματίωση, όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Στάκλερ και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Εκπρόσωπος του IMF διερωτήθηκε για το κατά πόσο η μελέτη λαμβάνει υπόψη το γεγονός της διάλυσης της ΕΣΣΔ αλλά και το ότι η ασθένεια χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. «Αν το ΔΝΤ δεν είχε σπεύσει να βοηθήσει τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θα ήταν πολύ πιο σοβαρές από τη σημερινή κατάσταση», εξήγησε ο Γουίλιαμ Μάρεϊ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Η φυματίωση είναι μία μολυσματική βακτηριακή ασθένεια που επιτίθεται στους πνεύμονες και σκοτώνει περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Η εξέλιξη μάλιστα της ασθένειας σε μορφές ανθεκτικές στη φαρμακευτική αγωγή έχουν καταστήσει την ασθένεια ακόμη πιο επικίνδυνη.

Τέλος σημαντικό ρόλο στο βασικό συμπέρασμα της μελέτης φαίνεται επιπλέον να παίζει το μέγεθος του δανείου και η διάρκεια αποπληρωμής του. " (Από Καθημερινή/Reuters)


Περαστικά μας!