Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Πάμε μια Βόλτα σ'Ενα Μουσείο...

Κάποιες Κυριακές πρωί θα παίξει παιδότοπος / παιδική χαρά, καμμιά εκδρομή, τίποτα φιλικά σπίτια (με τους γονείς παραιτημένους σε καναπέδες και τα παιδιά να γυρνάνε ένα σπίτι το μέσα-έξω), αρχίζουν και τα πάρτυ, εννοείται υπάρχει πάντα ο πειρασμός του «φαί έξω» με τα παιδιά (θαύμα, να γλυτώσουμε μαγείρεμα-πιάτα, αγνοώντας βέβαια επιδεικτικά όλες τις προειδοποίησεις για τα σκατόφαγα που μας σερβίρουν...). Απλώς έρχονται κάποια κυριακάτικα πρωϊνά που λες κι έχω κάλεσμα όχι να παίξουμε με τα παιδάκια-φιλαράκια μας, αλλά να ξαναδώ τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού: εκείνου του παιδιού που οι γονείς του του φαίνονται bigger than life, είναι σοφοί, ξέρουν τα πάντα και του δείχνουν όλο και καλύτερα πράγματα στον θαυμαστό, περίπλοκο, άπειρο κόσμο των μεγάλων!



Πριν λοιπόν αρχίσουν τα θέατρα (από τέλος του μήνα) και οι κινηματογράφοι (το μόνο για μικρές ηλικίες αυτή τη στιγμή είναι ο Ρατατούης, μούρλια, αλλά πόσες φορές να το δεις στο σινεμά?), και για όσο έχει καλό καιρό, μια πολύ καλή λύση γι'αυτό το "κάλεσμα", είναι μια μεγάλη βόλτα στην πόλη κι ένα Μουσείο.

Οχι μόνο για να δουν διάφορα, αλλά και για να εξοικειωθούν τα πιτσιρίκια με κάτι τόσο «στατικό» - σε σχέση δλδ με όλο το σύστριγγλο όλων των άλλων τρόπων διασκέδασής τους. Α, και μην περιμένετε το σχολείο να τα πάει - αν τα πάει, ακόμα καλύτερα, θα ακούσουν πιο πολλά, αλλά η παρέα με εσάς είναι που κάνει τη διαφορά.

Σήμερα λοιπόν είπα ότι μεγάλωσαν αρκετά για να τα πάμε σε ακόμα ένα, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (δεν είναι Natural History Museum, αλλά έτσι ή αλλιώς εκεί με το attention span μύγας που διαθέτουν, στη μία ώρα θέλουν δέσιμο-λουκάνικο! Τέτοιων μεγεθών μουσεία θέλουν άλλη ωριμότητα, άλλη ηλικία!)


«Η φυσική διάσταση της επίσκεψης στο Μ.Γ.Φ.Ι. αποτελεί μία πολυδιάστατη εμπειρία που φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με το βασίλειο των φυτών και των ζώων και τον εισάγει με εύληπτο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο στη λειτουργία του φυσικού και ζωικού κόσμου, στην αλληλεξάρτηση και ισορροπία των οικοσυστημάτων. Από το 1975 ως σήμερα, πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες, από τους οποίους το 70% νέοι, πέρασαν από τις πύλες του Μουσείου και τις εκθέσεις που οργάνωσε.»


Σε απλά ελληνικά: τα μικρά θα φχαριστηθούν να βλέπουν βαλσαμωμένα ζώα (ελάφια, ζέβρες, καγκουρώ, λιοντάρια, καμηλοπάρδαλη, αγριόχοιρους, βουβάλια, πουλιά κτλ) και να σου δείχνουν στις προθήκες «Ελικοπτεράκι!», «Ακρίδα!», «Χελώνα!», «Μύδι!». Τα πιο μεγάλα θα ρωτάνε ένα κάρο – εδώ σε θέλω μάστορα, να έχεις σαν βοήθημα απλώς τις καρτέλες στις βιτρίνες, και να τους τα πεις με τρόπο που και να τα καταλάβουν και να τα συνδυάσουν με όσα ξέρουν. Τα ακόμα πιο μεγάλα θα δουν κάποιες μακέτες και σχέδια για την ιστορία του είδους μας (κοινοί προ-προ-προ-πρόγονοι, όχι... καταγόμαστε από τις μαιμούδες), για τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, την επικονίαση, τη δημιουργία πετρωμάτων κτλ κτλ κτλ, οπότε όλο και κάπως καλύτερα θα καταλάβουν αυτά που τους λένε στο σχολείο (τα βιβλία και το ίντερνετ δε φτάνουν βλέπεις...).


Το gift-shop είναι ένα καλό μέρος να παίρνετε δώρα για γιορτές και γενέθλια (ΠΟΣΕΣ άλλες Barbie και Action Man και πλαστικούρες να χαρίσετε? Ελεος!), κάτι όμορφο και χρήσιμο στα δικά σας (τρία σακουλάκια με κοχύλια π.χ. μας κράτησαν ένα δίωρο περίπου στο σπίτι, να τα περάσουμε σε κορδέλλες για να φτιάξουμε μόμπιλ και κολλιέ). Εχει διάφορα για το γραφείο, βιβλία, cds και τα σχετικά, δείγματα από πετρώματα και φυσικά τα περίφημα μεταξωτά μαντήλια της Νίκης Γουλανδρή.

Τι αποκομίζουν τα βλαστάρια μας από μια τέτοια επίσκεψη? Αμεσα ίσως τίποτε παραπάνω από το ότι πήγαν κάπου διαφορετικά. Εμμεσα όμως... Και μόνο το ότι τα παιδιά μας δεν έχουν την πολυτέλεια να δουν και να ζήσουν τη φύση έτσι όπως θα όφειλε ο άνθρωπος, θα έπρεπε να μας κάνει να φτιάξουμε βιότοπους και να γεμίσουμε την πόλη με Μουσεία τέτοιου είδους...


Μέχρι τότε όμως, η επαφή τους έστω και με δείγματα ειδών σε προθήκες, με μια παρουσίαση που να δείχνει το αλληλοεξαρτώμενο σύστημα του πλανήτη μας και την συνέχιση της ιστορίας και των ειδών, να τους ανοίξει λίγο το μυαλό - λέω εγώ τώρα...

(αληθινή βραδυνή ερώτηση μικρού πιτσιρικιού: «Αύριο να πω στο Νικόλα ότι oι γλάροι... έρχονται από τους δεινόσαυρους, ή θα με κοροϊδέψει?» και μεγάλου πιτσιρικιού: «Τώρα που είμαστε εμείς εδώ, ποιά είδη εξελίσσονται για να μείνουν στη Γη όταν εμείς εξαφανιστούμε?». Τι να πρωτοαπαντήσω... Λέω να τις παντρέψω στα 12, να ησυχάσω!)


Εικονική επίσκεψη
εδώ, Εργαστήρια για παιδιά από 13.09.07, δίπλα το Κέντρο Γαία, για μεγαλύτερα παιδιά, κι ένα κάρο φαγάδικα στην Κηφισιά... για να μην ξεχνιόμαστε.

Και πού’στε, είναι σούπερ-ιδέα για χαλαρή Κυριακάτικη έξοδο με το αμόρε σας: εκείνα τα τρυφερά ραντεβού που απλώς θες να περνάς ώρες μαζί με τον άλλον και να του πεις για τα παιδικά σου χρόνια. Εδώ μπορείς να του δείξεις κιόλας, για τον ρομαντικό πολλαπλασιασμό του φασίολου του ψυχανθή ας πούμε...
;)

Να πάτε!


ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: Λεβίδου 13, Κηφισιά, 210-8015870. Ένα ταξίδι στη φυσική ιστορία του πλανήτη μέσα από πλούσιες συλλογές με απολιθώματα αρχαίων πτηνών, ταριχευμένα ζώα, κοχύλια, πετρώματα και έντομα, αλλά και οπτικοακουστικά μέσα. Δευτ.-Σάβ. 9 π.μ.-2.30 μ.μ. Κυρ. 10 π.μ.-2.30 μ.μ. Εισιτ. € 5, παιδ., φοιτ. € 3. Ενιαίο εισιτήριο και για το Κέντρο Γαία: € 7, φοιτ., παιδ. € 4.

ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ: Όθωνος 100, Κηφισιά, 210-8015870. Οπτικοακουστικά & interactive μέσα παρουσιάζουν τη ζωή στον πλανήτη Γη και τις ανθρώπινες επεμβάσεις. Δευτ.-Σάβ. 9 π.μ.-2.30 μ.μ. Κυρ. 10 π.μ.-2.30 μ.μ. Εισιτ. € 5 φοιτ., παιδ. € 3. Κοινό εισιτήριο και για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: € 7, φοιτ., παιδ. € 4