Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Ο Πρίγκηψ Χάρρυ... Μας Τελείωσε?


Χαμός με το γλυπτό που παρουσιάζει τον 23-χρονο Πρίγκηπα Χάρρυ ως στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ, μπροστά στη βρεταννική σημαία, με βρεταννικές λίρες στα κλειστά μάτια, το κεφάλι πάνω στη Βίβλο, το αχρησιμοποίητο όπλο του ακόμη στη θήκη του, ένα γεράκι στα πόδια, λουλούδια στο κράνος του, τη -ματωμένη- σημαία της Ουαλίας στο ένα χέρι κι ένα φυλαχτό με μια μπούκλα της μητέρας του στο άλλο. Ο τίτλος του είναι "Iraq war memorial", έργο του Daniel Edwards, και θα εκτίθεται στο Trafalgar Hotel, ως μέρος της Bridge Art Fair, την διεθνή αυτή έκθεση του Λονδίνου από 11-14 Οκτωβρίου.


Κατά τον καλλιτέχνη, το γλυπτό τιμά εκείνους που θέλουν αλλά δεν μπορούν να υπηρετήσουν στο Ιράκ. Ο Πρίγκηπας Χάρρυ δεν μπορεί να υπηρετήσει εκεί, λόγω του εύλογου και πολύ μεγάλου κινδύνου του ίδιου και των ανδρών του.


Ο γλύπτης λέει χαρακτηριστικά: "Prince Harry's spirit must have died the day they told him he couldn't serve. That's what this memorial is about", και συνεχίζει λέγοντας ότι το γλυπτό είναι απλώς μια ρεαλιστική απεικόνιση αυτού που είχε στο μυαλό του όλος ο κόσμος, και ότι το θέμα δεν είναι πιο κακόγουστο από το ίδιο το γεγονός του να μαίνεται ο πόλεμος στο Ιράκ αλλά να είμαστε όλοι τόσο απαθείς.

"Maybe this monument can inspire more people to speak up, and pay closer attention to the war,"
καταλήγει.


Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, πασίγνωστος και για τα άλλα αμφιλεγόμενα έργα που βλέπετε (το teen-idol Britney Spears να γεννά, το γυμνό μπούστο της σιδηράς Hilary Clinton, τα πρώτα κακάκια της Suri -του από τα γεννοφάσκια του διάσημου και αντίπαλου της οικογένειας Jolie-Pitt μωρού του Tom Cruise & της Katie Holmes, την αυτοψία/νεκροψία της κουκουτσόμυαλης -και ενίοτε οδηγώντας τύφλα- Paris Hilton), συνδυάζει με πολύ έξυπνο τρόπο το πολιτικό σχόλιο με την εμπορικότητα.


Δεν θα ήταν γνωστός και δεν θα είχε όλα τα μήντια να ασχολούνται μαζί του αν απεικόνιζε μη-διάσημα πρόσωπα στα γλυπτά του. Κι επίσης δεν θα ήταν παρά ένας ακόμη με-το-ζόρι προβοκάτορας της τέχνης αν έκανε απλές απεικονίσεις (στυλ Jeff Koons, που όσο κι αν προσπαθεί, η pop διάσταση τον εμπεριέχει, πουλάει αλλά δεν καταφέρνει ποτέ να είναι αιχμηρός).

Εν πάσει περιπτώσει, το μπλογκ γουστάρει Edwards τρελλά!!!


Τώρα βέβαια αν ήμουν ο (φορέβερ δεύτερος στη σειρά) Πρίγκηψ δεν ξέρω πόσο θα τον γούσταρα, να βλέπω το ηρώο μου πριν από μένα, για μένα. Αλλά από την άλλη, η Τέχνη αξίζει τον κόπο γενικά για όταν σε ευφραίνει, αλλά ακόμη περισσότερο για τις ειδικές εκείνες στιγμές που σε κάνει να προβληματίζεσαι. Προς οποιαδήποτε πλευρά έχεις ευχαρίστηση...

ΥΓ- η σαντιγύ: ο κόσμος μπορεί να αφήνει κάρτες /γράμματα /λουλούδια στο έργο (σα να τον έκλαιγαν τον μακαρίτη ή για να εκδηλωθούν για τον πόλεμο?). Το κερασάκι: τα αυτιά του γλυπτού θα πωληθούν αργότερα λένε οι φήμες στο e-Bay, καθώς η τελική βερσιόν θα τα έχει κομμένα (οι φωτο είναι πριν την τοποθέτησή του στο ξενοδοχείο). Γιατί κομμένα? Γιατί οι Ιρακινοί διεμήνυσαν ότι άμα τη αφίξει του, θα στείλουν τον Χάρρυ στην βασίλισσα γιαγιά του νεκρό και με τ'αυτιά στο χέρι. Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως ο Edwards λέει ότι τελικά θ'αφήσει τα αυτιά στη θέση τους.




Για περισσότερα,
skynews, dailymail, radaronline.