Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Αυτή τη Δεξιά, Ποιός θα την Πάρει?


Είναι απίστευτοι (με την κακή έννοια) οι χειρισμοί των υποψηφίων στη ΝΔ στην κούρσα της διαδοχής! Ούτε έμαθαν τίποτε από τον διχασμό του ΠΑΣΟΚ που κόντεψε να τους τορπιλίσει δια παντός και τον τρόπο με τον οποίο βγήκαν αποτελεσματικότεροι, ούτε δείχνουν ότι έλαβαν το μήνυμα της εκλογικής τους συντριβής, σηκώνοντας το βάρος της μαζί με τον Καραμανλή (όσο κι αν για θέματα τακτικής το πήρε όλο πάνω του). Ούτε καν debate για μας τους απλούς πολίτες δεν δέχεται ο Σαμαράς, να δούμε τουλάχιστον σαφείς τοποθετήσεις από όλους τους, ακόμη κι αν δε μετέχουμε στην εκλογική διαδικασία.

Του Σαμαρά (πώς γίνεται να βγαίνει ακόμη ως το "πουλέν", παρ'όλο που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από Ντόρα, Αβραμόπουλο, Καραμανλή δεν ξέρω! είναι τόσο λειψή η μνήμη μας?!), του καταλογίζω ευθέως την κακή εξωτερική του πολιτική στο Σκοπιανό και τον ανώριμο χειρισμό του το '91 στο θέμα των μεταναστών. Στα θετικά του, έκανε μεν την κίνηση του δικού του κόμματος, κάτι απόλυτα σεβαστό και ελπιδοφόρο, με αρχές "διαφάνειας, καθαρότητας και νέου αέρα" στην τότε πολιτική σκηνή, έκτοτε όμως, ξαναμπήκε στα γρανάζια χωρίς να κάνει καμμία διαφορά.

Θα τον ήθελα πολύ πιο ευέλικτο, πιο διορατικό, σαφώς λιγότερο λαϊκιστή κι επιπόλαιο. Βλέπω πάντως το προβάδισμά του, όχι γιατί είναι καλύτερος όλων, αλλά γιατί α. ο κόσμος βαρέθηκε τα "ονόματα-κληρονομιές" (άσχετα αν ο χάρτης της μεταπολεμικής Ελλάδας βασίστηκε σε μονοκούκκι ονομάτων και η συγκεκριμένη τωρινή υποψηφιότητα-κληρονομιά έχει δείξει ικανότητα συμβιβαστικών χειρισμών κι ελιγμών όσο λίγοι) και β. τους άλλους δύο εξ αρχής τους είχε εκτός (τον έναν ως πολύ φιγούρα και μηδέν ουσία, δες Ε.Σ.Υ. πχ, και τον άλλον... σαν λαϊκό τραγουδιστή που είδε φως στη Βουλή και μπήκε).

Φοβάμαι όμως ότι το "πουλέν" θα φανεί πολύ κατώτερο των περιστάσεων, γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να αποκτήσει αρχηγό η ΝΔ, αλλά να επαναπροσδιορίσει την "Δεξιά" στην χώρα (υπάρχει τεράστιος χώρος από την σκληροπυρηνική εξω-δεξιά μέχρι την γραμμή του κέντρου - που ένα κλικ αριστερότερα σε πάει ΠΑΣΟΚ), να στείλει στον αγύριστο όσους καταφανώς ζημίωσαν τη χώρα και την παράταξη, να μαζέψει τα του οίκου της και του μηχανισμού της και μετά να αρχίσει την αντιπολίτευση. Μπορεί?

Αυξημένος βαθμός δυσκολίας, το ότι την αντιπολίτευση θα έπρεπε να την έχει αρχίσει ήδη η ΝΔ, στηρίζοντας την κυβέρνηση στα οφθαλμοφανή απαραίτητα μέτρα και κρατώντας αντίσταση στα ουτοπικά, πέρα και πάνω από τα μικρο- και μεγαλο-κομματικά τους συμφέροντα.

Εδώ προέχει πλέον ο τόπος και το μέλλον των παιδιών μας, έχουμε καιρό για προσωπικούς αγώνες και θριάμβους?!

Μπορεί λοιπόν το "πουλέν"?

Τι να πω, καλή φώτιση.