Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Μερικά Τελευταία πριν τη Συγκέντρωση Σήμερα

* Το βίντεο που αναφέρεται στην διαμαρτυρία, από το κανάλι ΣΚΑΙ, εδώ.

* Το βίντεο που αναφέρεται στο YouTube Debate μέσω του ΣΚΑΙ, εδώ.

* Μια από τις πιο σοβαρές έρευνες των ημερών, στο άρθρο "Οργή, αλλά και αίσθημα εθνικής απειλής", με ανάλυση του Γιάννη Μαυρή, στην
Καθημερινή 29.08.07:

"Το δεύτερο κύμα του προεκλογικού Βαρόμετρου της Public Issue/VPRC για τον ΣΚΑΪ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά «εν θερμώ» (27-28/8/07) και εν μέσω της κρίσης που διανύουμε λόγω των πυρκαγιών. Αποτυπώνει, ευδιάκριτα, την εντονότατη συναισθηματική φόρτιση, που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινή γνώμη η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή της χώρας. Εξ όσων γνωρίζουμε, στη σύντομη ιστορία των ελληνικών δημοσκοπήσεων, κάτι παρόμοιο συμβαίνει να αποτυπώνεται για πρώτη φορά.

Για τούτο, δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε, συγκριτικά, ούτε τη σχετική σημασία του φαινομένου ούτε βεβαίως την πιθανή επίδρασή του στο επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.






Το άρθρο κλείνει λέγοντας:

"Αν αυτά τα ευρήματα της έρευνας συνιστούν ένα ιδιαιτέρως αρνητικό πλαίσιο αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου διαχείρισης της κρίσης, από την άλλη πλευρά, σχεδόν ισοδύναμη μερίδα του εκλογικού σώματος (67%) φαίνεται να αποδέχεται την εκτίμηση ότι οι πυρκαγιές αποτελούν «οργανωμένο σχέδιο κατά της χώρας» (πίν. 1).

Ποια θα αποβεί η συνισταμένη αυτών των αντιθετικών επιδράσεων στις διαθέσεις της κοινής γνώμης, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να εκτιμήσουμε."

Οπως όλα δείχνουν η Ν.Δ. έχει βάλει σαφή στόχο να μαζέψει την κατάσταση από δύο δρόμους, δλδ και να ανακουφίσει τους πληγέντες (ένας τρόπος καθυστερημένης "συγγνώμης" ίσως?) αλλά και να περιορίσει την αγανάκτηση του κοινού αισθήματος προβάλλοντας το τραβηγμένο σενάριο: "Δεχτήκαμε Εθνική Επίθεση", ως την πιθανότερη εξήγηση για την τραγωδία - χωρίς όμως να παραθέσει καμμία απόδειξη, πέραν μεμονωμένων ενδείξεων.

Το δε ΠΑ.ΣΟ.Κ, αποσιωπώντας το πώς συνέβαλλε επί σειρά ετών στην κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους, σεβασμού και ευθύνης, σταμάτησε τις δηλώσεις σύμπραξης και συνεργασίας των προηγούμενων ημερών και συνεχίζει την κριτική σε υψηλούς τόνους.

Πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος δε θα βγει κανείς αλλαγμένος από αυτή την ιστορία προς το καλύτερο. Εν μέσω κρατικών προσπαθειών και ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποκατάστασης των πραγμάτων, το προεκλογικό κλίμα και οι γνωστές κακοήθεις "ασθένειες" των μικρόνοων συμπολιτών μας, γειώνουν κάθε ελπίδα ωρίμανσης και συνακόλουθης πράξης.

Πότε θα το καταλάβουν ότι χορτάσαμε λαικισμό, μπαλκόνια, παράθυρα και τις εκατέρωθεν εκτοξεύσεις ανόητων, άκαιρων και ανούσιων προσβολών?