Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Από Αύριο Βάλτε τους Ενα Λαστιχάκι στο Καπέλλο ρε Παιδιά...


Στη σχετική σεμνή τελετή σήμερα, παραδώσαμε έμπλεοι συγκίνησης τη φλόγα στους (σαν φωτοτυπημένους!) Κινέζους, με αναμενόμενα σωστή απαγγελία, ντραπέ αρχαιολληνικού στυλ κοστούμια και φόντο τα κατακαμμένα.

Κι εκεί που όλα πήγαιναν μια χαρά, με plan-B ν'ανάψει η φλόγα νωρίτερα (και 10 zippo backstage) μη μας σβήσει γιατί ερχόταν και μπόρα, πετάχτηκαν τρεις γάλλοι δημοσιογράφοι των "Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα", κι επιχείρησαν να αναρτήσουν μαύρα πανώ μες το στάδιο, κατά της Κίνας και της εκεί μεθοδευμένης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (τώρα τους πήρε ο πόνος κι αυτούς τους "χωρίς σύνορα", αλλά ας μην το εκτροχιάσω το θέμα).


Το τι έγινε στα λίγα λεπτά μέχρι τη σύλληψή τους οn the spot, ήταν σκηνές από casting για τους έλληνες Μπόλεκ και Λόλεκ! Ενας κλασικός έλληνας αστυνομικός (55-άρης, χωριατόφατσα, κοιλάρα, με αντανακλαστικά πρόθυμης μεν, χαπακωμένης δε χελώνας) πρόλαβε να πιάσει τον έναν, ενώ άλλοι δύο νεαρότεροι κυνήγησαν τους υπόλοιπους.

Ελα όμως που η κάμερα έδειξε κυρίως τον 55-άρη: με το που άπλωνε το χέρι του να σβερκιάσει τον κατάπτυστο-τέντυ-μπόυ-μαντράχαλο-κωλόπαιδο-ακτιβιστή (δεν τα λέω εγώ αυτά, το ύφος του τα είπε όλα!), του έφυγε το καπέλλο. Οπότε με το ένα χέρι προσπαθούσε να γραπώσει τον κατηγορούμενο, με το άλλο το καπέλλο του, και με φιγούρες λάτιν να μην σαβουριαστεί στο έδαφος. Πλάνα που τα χάρηκαν σε όλο τον πλανήτη! Και μια και οι Γάλλοι δεν έκατσαν με τη μία να τους συλλάβουν, αλλά έτρεξαν χαλαρά μέχρι να τους μπαγλαρώσουν οι δικοί μας, εκεί να δείτε τα αστυνομικά μας διαμόνια να κουτουλάνε το ένα το άλλο για να τους πιάσουν...

Πώς γινόταν το τελικό κυνηγητό στο Benny Hill Show? Ε, το αυτόν!

Τεσπα, η κάλυψη του γεγονότος ήταν υποδειγματικά ελλειπέστατη από τα δικά μας ΜΜΕ ("Η ιστορία είναι αυτό που κατασκευάζουμε στο μοντάζ" ένα πράμα), παρ'όλο που το ενδεχόμενο εκτεταμένου μποϋκοτάζ (και φυσικά των οικονομικών συνεπειών του) είναι φλέγον ζήτημα για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο.

Ο κόσμος θέτει πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την δημοκρατικότητα μιας χώρας που κάνει απέλπιδες προσπάθειες να δημιουργήσει ρεύμα δημοσίων σχέσεων υπέρ της. Το κεφάλαιο από την άλλη βρυχάται, η διεθνής κοινότητα έχει το σφάξιμο των Θιβετιανών γραμμένο κανονικά, και κυρίες μου και κύριοι, η ελληνική πολιτεία (με μάσκα και βατραχοπέδιλα εν ώρα χειρουργείου ένα πράμα) κολλημένη με το να φαινόμαστε εμείς με το καλό μας το προφίλ... μη τυχόν και μας δουν οι ξένοι και μας κακοχαρακτηρίσουν! Εκεί, ακλόνητα στη γυάλα μας!

"We believe the Olympic Games are not the place for demonstrations and we hope that all people attending the games recognize the importance of this." Thus spake Samsung Electronics, one of 12 major corporate sponsors of the Olympics, when asked last week whether recent events in Tibet were causing them any concern. Coca-Cola, another Olympics sponsor, has stated that while it would be inappropriate "to comment on the political situation of individual nations," the company firmly believes "that the Olympics are a force for good."

The chairman of the International Olympic Committee, Jacques Rogge, was also quick to declare that "a boycott doesn't solve anything" — just as quick as he was to dismiss the demonstrators who waved a black banner showing five interlocked handcuffs, in mockery of the Olympic symbol, at Monday's lighting of the Olympic torch in Greece. "It is always sad to see such a ceremony disrupted," he declared, rather pompously. (από
Slate, msn)

Να μην διακόπτουμε τελετές λοιπόν, να μην απέχουμε ως πολιτική διαμαρτυρία από αγώνες, να ευ-αγωνιζόμαστε σύμφωνα με τα Ολυμπιακά ιδεώδη για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την ευγενή τους άμιλλα σε επίπεδο όχι μόνον αγωνιστικό, αλλά και πολιτισμού και ήθους, και προπαντός να μην ξεπουλιόμαστε στο παντοδύναμο χρήμα με εκείνα τα τόσο συμπαθή οργιάκια ντοπαρίσματος... Κι από διεθνή ευαισθητοποίηση και διάθεση πολιτικής πίεσης, μα τι λέω, θα μου φλαγκάρουν το μπλογκ!!!!


Είμαι σίγουρη πως ο Λόρδ Βάυρον θα άφησε ένα δάκρυ να κυλήσει, που δεν ήταν εκεί να σώσει την κατάσταση με κάτι πιο θεατράλε! Στην Ολυμπία εννοώ, όχι στο Θιβέτ, εκεί μόνο ένας Σιμήτης θα έβγαινε λάδι, κάνοντας τον Κινέζο ως συνήθως.

(μα τον είδατε συμπεριφορά? Εδώ το ΠΑΣΟΚ κοντεύει μετά την τόσο πετυχημένη διοργάνωση συνεδρίων, ν'αρχίσει και τη διοργάνωση γάμων, βαφτίσεων και δεξιώσεων, κι αυτός εκεί, ακούνητος, αμίλητος, ασάλευτος!)

Φωτος από Καθημερινή.