Κυριακή, 25 Μαΐου 2008

1056: ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.


Μπαίνοντας μια βόλτα στο "Χαμόγελο του Παιδιού" (www.hamogelo.gr), που όλοι μας το έχουμε ακούσει, διαβάζουμε μερικά φρικιαστικά γεγονότα για την Ελλάδα του 2008 ( η Ευρώπη μας μάρανε τρομάρα μας!).

Οπως επιβεβαίωσαν έρευνες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ που έγιναν για λογαριασμό του φορέα και αναδημοσιεύω,

"1. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης είναι κάτω των 12 ετών. Ο φόβος, η άγνοια, η συγκάλυψη από ενήλικες, οδηγεί τα περισσότερα από αυτά να μη δουν ποτε το φως της δημοσιότητας.

2. Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής κακοποίησης προέρχεται από άτομο του στενότατου οικογενειακού περιβάλλοντος. Τις περισσότερες φορές ο θύτης είναι η ίδια η μητέρα...

3. 1 στους 2 ενήλικες γίνεται αυτόπτυς μάρτυρας μία παιδικής κακοποίησης αλλά μόλις 1 στους 4, τολμά να το καταγγείλει.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πόσο ελάχιστα έχουμε αγγίξει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Όταν τα περισσότερα περαστικά μένουν κρυφά και συνεπώς ατιμώρητα τότε έχουμε συντελέσει με τη σιωπή μας στη διαιώνιση του προβλήματος. Αυτός ήταν και ο σκοπός της κινητοποίησης. Να αντιδράσουμε και να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια. "

Ετσι λοιπόν αρχίζει η καμπάνια ενημέρωσης όλων μας για το νούμερο αυτό που, αχρείαστο νάναι, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

"Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ SOS 1056 ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ 24 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 365 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ - ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΟ

Με αφορμή την 17η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στις Τηλεπικοινωνίες και τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης παιδιών, εφήβων και γονέων για την ΕΥΚΟΛΗ, ΓΡΗΓΟΡΗ και ΑΜΕΣΗ πρόσβαση όλων στην Γραμμή SOS 1056, Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά, όλες οι κλήσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ από σταθερό, κινητό και καρτοτηλέφωνο.

Μέσω της Γραμμής SOS 1056 παιδιά, έφηβοι και γονείς βρίσκουν ΑΜΕΣΑ ανθρώπους να τους ακούσουν και να δράσουν ώστε να προσφέρουν την εξατομικευμένη στήριξη που απαιτεί κάθε μία περίπτωση.


Δύο χαρακτηριστικά, πραγματικά περιστατικά, στα οποία ανταποκρίθηκε η Γραμμή περιγράφονται παρακάτω:

Μια 14χρονη καλεί στην Γραμμή SOS 1056 ζητώντας στήριξη έχοντας ήδη λάβει ποσότητα φαρμάκων για να αυτοκτονήσει. Μετά από συζήτηση με Ψυχολόγο της Γραμμής καθώς και παράλληλες ενέργειες με την Εισαγγελία και το Τμήμα Ανηλίκων, το παιδί μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου του παρείχαν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και επέστρεψε υγιές στο σπίτι του. Ακολούθησαν συναντήσεις με το ίδιο και την οικογένειά του με στόχο την στήριξή τους.

Μια 15χρονη συνομιλεί στο διαδίκτυο με άγνωστα άτομα και αναφέρει την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει καθώς και να συμμετέχει σε ομοφυλοφιλικές συναντήσεις. Σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε άμεση παρέμβαση και κατόπιν συνάντηση με την οικογένεια της 15χρονης για ενημέρωση και στήριξή τους.

Ένα κοριτσάκι 3,5 ετών βρέθηκε να περιπλανιέται ξημερώματα σε κεντρική πλατεία ενώ ο πατέρας της ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση λόγω χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Συνοδεύσαμε το παιδί σε εφημερεύον Νοσοκομείο Παίδων και στη συνέχεια διαμένει μόνιμα σε ένα από τα σπίτια του Οργανισμού μας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διεθνώς πιστοποιημένος φορέας και αναγνωρίσιμο από κάθε παιδί, έφηβο και ενήλικα στην Ελλάδα μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 βρίσκεται καθημερινά 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο στο πλευρό κάθε παιδιού, έφηβου και γονέα που χρειάζεται στήριξη.

Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056,από την αρχή του 2007 έως και σήμερα δέχτηκε 348.042 κλήσεις, από παιδιά, εφήβους και ενήλικες.


Αναλυτικά οι κλήσεις αφορούσαν στα παρακάτω θέματα, όλα εκ των οποίων, χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

· Επιτόπια παρέμβαση και αντιμετώπιση περιστατικών παιδιών σε κρίση.
· Παρέμβαση και αντιμετώπιση περιστατικών παιδιών σε κίνδυνο.
· Καταγραφή ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών κακοποίησης/ παραμέλησης παιδιών/ οικονομικής εκμετάλλευσης/ παράνομης διακίνησης (trafficking).
· Παρέμβαση για περιστατικά παιδιών θυμάτων ηλεκτρονικού εγκλήματος.
· Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και ενεργοποίηση προγραμμάτων για την αναζήτηση εξαφανισθέντων παιδιών - παιδιών θυμάτων αρπαγής.
· Παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών σε ασυνόδευτα παιδιά θύματα οικονομικής μετανάστευσης.
· Παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών σε παιδιά θύματα παράνομης διακίνησης.
· Αιτήματα και οργάνωση διαδικασιών προληπτικής παιδιατρικής και οδοντιατρικής σε σχολεία της Ελλάδας.
· Αιτήματα για την οργάνωση ενημερωτικών επισκέψεων σε σχολεία και συλλόγους γονέων. σχετικά με θέματα παιδικής κακοποίησης.
· Αποκατάσταση προβλημάτων που αφορούν σε παιδιά - θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης.
· Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, κάλυψη νοσηλίων, ιατροφαρμακευτική κάλυψη για παιδιά με προβλήματα υγείας.
· Αναζήτηση και κινητοποίηση εθελοντών αιμοδοτών, δοτών αιμοπεταλίων , δοτών μυελού των οστών.
· Μεταφορές παιδιών με προβλήματα υγείας με οχήματα του συλλόγου.
· Φιλοξενία παιδιών θυμάτων κακοποίησης/ παραμέλησης.
· Κάλυψη με εθελοντές και παροχή φροντίδας σε ασυνόδευτα παιδιά θύματα κακοποίησης / παραμέλησης τα οποία βρίσκονται λόγω έλλειψης χώρων στα νοσοκομεία.
· Κάλυψη αναγκών και παροχή κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα διαβίωσης.
· Παροχή πληροφοριών και αποκατάσταση προβλημάτων που αφορούν σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.
· Παροχή πληροφοριών για θέματα ψυχικής υγείας.
· Παροχή πληροφοριών για θέματα κοινωνικού ρατσισμού.
· Συμβουλευτική παιδιών / γονέων.


«Με ένα απλό τηλεφώνημα μπορεί να φτάσει σε εσένα η βοήθεια που χρειάζεσαι. Ο κόσμος είναι πολύ μικρότερος από ότι ήταν πριν μερικά χρόνια, και σήμερα είναι πολύ πιο απλό να επικοινωνήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου»

Στις 17 Μαΐου, 2008 παιδιά από όλο τον κόσμο θα γιόρτασαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα, του υπολογιστές, τις ραδιοφωνικές εκπομπές και την τηλεόραση για να ζητήσουν βοήθεια.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι στρατηγικό μέλος της Διεθνούς Γραμμής Βοήθειας (Child Helpline International).

Για περισσότερες πληροφορίες, ή αν χρειάζεσαι να μιλήσεις μαζί μας τηλεφώνησε στο 1056. Είμαστε κοντά σου 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Όλα τα τηλεφωνήματα είναι δωρεάν / χωρίς χρέωση από σταθερό και από κινητό τηλέφωνο, και όλες οι κλήσεις και καταγγελίες παραμένουν ανώνυμες, γι' αυτό δεν χρειάζεται να μας πεις το όνομα σου αν δεν θέλεις!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με Ιδρυτή τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, ένα 10χρονο αγόρι με όραμα και όνειρο «όλα τα παιδιά να έχουν ένα Χαμόγελο», από το 1995 πάντα στην πρώτη γραμμή, προσπαθεί αδιάλειπτα να καλύπτει άμεσα και αποτελεσματικά ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΚΗ, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά εντός της χώρας, αλλά και διεθνώς ως:

-Μέλος του Δ.Σ. του International Centre for Missing and Exploited Children - http://www.icmec.org/
-Συνεργαζόμενος Φορέας στο DPI των Ηνωμένων Εθνών - www.un.org/dpi/ngosection
-Αντιπρόεδρος Οργανισμός στο Missing Children Europe - http://www.missingchildreneurope.com/
-Μέλος της Διεθνούς Ιστοσελίδας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά - http://www.missingkids.com/
-Μέλος του CHI (Child Helpline International) - http://www.childhelplineinternational.org/

Η Διεθνής Γραμμή Βοήθειας (Child Helpline International) λειτουργεί σε περισσότερες από 160 χώρες του κόσμου για να προσφέρει βοήθεια και στήριξη σε παιδιά που χρειάζονται φροντίδα και προστασία. Η γραμμή χρησιμοποιεί πληροφορίες και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών για να εξασφαλίσει ότι ακόμη και το πιο απομακρυσμένο παιδί μπορεί να απλώσει το χέρι και να βρει βοήθεια. Κάθε χρόνο το δίκτυο της Διεθνούς Γραμμής Βοήθειας απαντά σε περίπου 10.5 εκατομμύρια τηλεφωνήματα από παιδιά που έχουν ανάγκη.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά
Τηλ.: +30 210 3306140 - Fax.: +30 210 3843038
E-mail: info@hamogelo.gr - URL: www.hamogelo.gr


Ολο κι όλο που μπορείτε να κάνετε, είναι την επόμενη φορά που θα θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για δώρο, να τα δώσετε σαν προσφορά στο Χαμόγελο. Σίγουρα θα πιάσουν περισσότερο τόπο! Και μη μου πείτε ότι δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη πια από τις υπηρεσίες τέτοιου οργανισμού εδώ... μόνο να μετρήσει κανείς τα παιδιά στα φανάρια, αρκεί. Κι όσο για όλους αυτούς που τα εκμεταλλεύονται, τα ξυλοφορτώνουν, τα εκπορνεύουν, τα βιάζουν... τι να πω, από απλή τιμωρία μέχρι την εσχάτη των ποινών να τους επιβάλλει κανείς, πάλι δε φτάνει για να διορθώσει το σάπιο τους μυαλό... Αλλά το να παραμένουν ελεύθεροι κι ατιμώρητοι, είναι από τα εγκλήματα που κάνουμε εμείς οι (υποτίθεται αγνοί κι ώριμοι) ενήλικες απέναντί τους.