Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Γειά σου ρε Αρχηγέ Τουλίπα!



Μάλιστα. Τι μας είπε λοιπόν σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ΙΝG κ. Μark Cliffe?

"Εφιαλτικές όχι μόνο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη αλλά και για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας, που θα σημάνει και την έξοδό της από το ευρώ. Υφεση, κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, άνοδος του πληθωρισμού και αύξηση της ανεργίας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου οικονομικού περιβάλλοντος που θα διαμορφωθεί."

Δεν διαφωνούμε καθόλου. Και κανείς με σώας τας φρένας δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει, αναλογιζόμενος το τι σημαίνει να διαρραγεί η ευρωζώνη. Προσοχή: δε μιλώ για πολιτική απόσχιση, εδώ όπως είδαμε ήδη και συνεχίζουμε να βλέπουμε, γίνεται του Καραγκιόζη ο γάμος μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων μας ως προς εμάς αλλά και μεταξύ τους.

Προχωρούμε στο "... οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν μεγάλες... η εφαρμογή επώδυνων μέτρων για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών αποτελεί μονόδρομο." Κι επίσης: "Χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις".

Συνεχίζουμε να συμφωνούμε οριζοντίως και καθέτως. Αυτό που βέβαια καλό θα ήταν ν'ακουστεί θα ήταν το ότι επώδυνα θα έπρεπε να είναι τα μέτρα για όσους είναι άμεσα κι έμμεσα υπεύθυνοι εντός κι εκτός για τα δημόσια οικονομικά κι όχι για όσους χτυπιούνται τώρα (οι γνωστοί μισθωτοί, συνταξιούχοι κτλ), μόνο και μόνο επειδή είναι εύκολοι και μετρήσιμοι στόχοι.

Και συμπληρώνει ο κύριος: "το κακό ιστορικό της χώρας σας και το μέγεθος των προβλημάτων καθιστούν επιφυλακτικούς τους αναλυτές."

Εδώ αρχίζω να στραβώνω.

Δεν γνωρίζεις καλέ μου την ανάμειξη κι υποστήριξη των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην κατρακύλα μας? Φυσικά και κατασπαταλήσαμε το σύμπαν, δεκτόν, όμως η κάλυψη με συνεργούς καθόλα αξιόπιστους δεν ήταν μόνο δικό μας θέμα, πιάνει και τη χώρα σου και όλο της το τραπεζικό σύστημα - συγκοινωνούντα δοχεία γαρ... Φυσικά και είναι κακό το ιστορικό της χώρας μας, όχι απλώς κακό, τρισάθλιο, διεφθαρμένο και με ταφόπετρα, και το μέγεθος των προβλημάτων μας είναι όντως ασύλληπτο.

Αλλά λειτουργούσαμε τόσα χρόνια σε κενό αέρος?

Κανείς δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ήξερε?

Οχι για να μας λυπηθεί, απλώς να ανησυχήσει βρε αδερφέ...


Το ξαναλέω: μόνοι μας στρώσαμε το κόκκινο χαλί να έρθουν οι κερδοσκόποι και να κάνουν την δουλειά τους όπως ξέρουν καλύτερα. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει κανέναν απ'τους "συνεπιβάτες" από το μερίδιο ευθύνης τους:

Kαίει π.χ. ο γείτονάς μου χόρτα και πλαστικά στην αυλή του με 9 μποφώρ κι εγώ με τους άλλους γείτονες βλέπω σπίτι μου το Μουντιάλ με πίτσες και μπύρες. Κι άμα λάχει παίζω και στοίχημα πόσο γρήγορα θα του καεί το σπίτι, παίρνω και τον ασφαλιστή του τηλέφωνο και του λέω "να σου πω, πόσο πάει το συμβόλαιο πυρός του μαλάκα, σου δίνω τόσα και μοιραζόμαστε την αποζημίωση!".

Ειδικά λοιπόν όταν αυτές οι δηλώσεις προέρχονται από χείλη αναλυτή χώρας με ΑΑΑ και 15 σταυρούς STR (δλδ αστέρι για επενδύσεις), χέσε μας.

Συνεχίζει ακάθεκτος ο κ. Cliffe: "... όσοι βλέπουν ως ενδεδειγμένη λύση για την έξοδο από την τρέχουσα κρίση τη χρεωκοπία δεν αντιλαμβάνονται το ντόμινο που θα προκληθεί σε μια τέτοια περίπτωση, οδηγώντας σε «οικονομική βαρυχειμωνιά» για μεγάλο διάστημα, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά μια ολόκληρη ήπειρο. Οι διακυμάνσεις που παρουσίασαν οι αγορές μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Βrothers το 2008 θα φαίνονται ανώδυνες μπροστά σε αυτά που θα επακολουθήσουν. Η πτώχευση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε διψήφια ποσοστό τον πληθωρισμό σε Ισπανία και Πορτογαλία, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, οι οποίες θα υποστούν ένα αποπληθωριστικό σοκ...".

Α, τώρα οκ, μάλλον δεν προλαβαίνει η πυροσβεστική γιατί καίγεται κι ο δικός μου ο φράχτης - "ρε σεις άρπαξε το καφασωτό στη μεσοτοιχία, τι πα να πει 'έχει μπάλλα', εδώ καιγόμαστε ρεεεεεεεε!"

Λογικό, πτώχευση δική μας παρασύρει κατ'αρχάς τις υπόλοιπες των "PIGS", είμαστε μικρά ορντερβ-άκια βλέπετε! Κι αυτό το ντόμινο δεν θα σταματήσει εύκολα, η πρόσκληση σε δείπνο περιλαμβάνει γεύμα πολλών πιάτων, και κανείς δε σκοπεύει να φύγει νηστικός. Ακόμη κι αν κάνουμε την τριπλή κωλοτούμπα που υποχρεώθηκε να κάνει η Αγγλία με το ERM το '92 και ξαναγύρισε στη λίρα, δεν έχουμε καμμία Αμερική ή κάποια από τις BRICS να μας υποστηρίζει. Δεν ξέρω καν αν μας συμπαθούν...

Από τους εταίρους δε, σωθήκαμε! Γερμανία και Γαλλία με το σταγονόμετρο, κι αυτό μόνο ως μέρος της διάσωσης της δικής τους κατρακύλας με τις εξαγωγές τους που πάνε κατά διαόλου. Α, και η Αγγλία τελικά και με τις τούμπες, πάει κατά διαόλου επίσης, να βράσω την κραταιή τους λίρα (tiny note: δολλάριο και λίρα και να τους τη βγει το ευρώ? Το οποίο ευρώ τώρα χτυπιέται αλύπητα... Τυχαίο? Δε νομίζω!)

Αρα και μόνοι μας και με βοήθεια, καταφέραμε να βρεθούμε στην χειρότερη σκακιστική παρτίδα της ιστορίας μας, ρουά, ρεν, παίκτες και διαιτητής σε σφιχτό ματ: και να βγούμε από το ευρώ για να επαναφέρουμε τις δραχμές, ώστε να τις υποτιμήσουμε μέχρι θανάτου, δεν θα βγάλουμε τίποτα από το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, κι από ανάπτυξη στη χώρα... θα βουλιάξουμε δια παντός. No money, no honey.

Κι εδώ έρχεται το κομμάτι του κυρίου το οποίο πραγματικά με τσάντισε:

"Σε μια τέτοια περίπτωση (σημ.: default & devaluation), οι επιπτώσεις για τις υπόλοιπες χώρες θα είναι μικρότερες."


Εμ, πέσ'το χρυσέ μου, ότι μας οδηγείτε σιγά-σιγά προς την έξοδο κι άσε τις έρευνες και τις αναλύσεις και τις καταστροφολογίες... με το τσιγκέλι αδερφάκι μου!

Και δεν τα βάζω συγκεκριμένα μαζί σου κύριε Τουλίπα μου. Με όλους όσους τα λέτε οχυρωμένοι πίσω από γενικόλογα: "οι τάσεις της αγοράς", "διάφοροι αναλυτές", "το όλο κλίμα" και τα τοιαύτα τα βάζω.

Συμπέρασμα: κανείς δε λέει ΤΙΠΟΤΑ και δεν αναλύει ΤΙΠΟΤΑ προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ειδικά αυτόν τον καιρό, χωρίς να υπάρχει hidden agenda από πίσω και ίδιον συμφέρον.

Αντε μη συνεχίσω τώρα και φουντώσω κι άλλο!


Ολο το άρθρο στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.



ΥΓ- (επί του πιεστηρίου, ακριβώς στο τέλος του Μουντιάλ): πάντως Αρχηγέ κι εσύ κι η χώρα σου ξέρω τι θα τρώτε για κάνα χρόνο... χταπόδι ψητό στα κάρβουνα!!! :ΡΡΡΡΡ