Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2006

Astrology with a twist 2

Κι άλλη Αστρολογία...

Καθηγήτρια ψυχολογίας μας έκανε ένα τεστ, από αυτά που απαντάς σε κάποιες δεκάδες ερωτήσεις, να μας βγάλει αδρά το ψυχολογικό προφίλ. Οχι αστρολόγα, ψυχολόγα. (και ουχί... ψυχαλόγα που λέει και για πλάκα η γιαγιά της filomila

Αφού κάναμε 2 ώρες να το συμπληρώσουμε και να τα περάσουμε σε υπολογιστή, μας ειπε “θα τα καθαροτυπώσω και θα σας τα δώσω την επόμενη ημερα.”

Ετσι κι έγινε, ο καθένας μας πήρε ένα προσωπικό ψυχολογικό προφίλ κι ένα χαρτί να αξιολογήσουμε το πόσο ακριβές ήταν, σε επιμέρους μοναδικά μας ιδοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά και το πόσο συμφωνούσαμε ή όχι.

90% από εμάς λέγαμε πόσο σωστό ήταν, πόσο μέσα είχε πέσει κτλ. Το υπόλοιπο 10% απλώς έλεγε ότι είχε βρει τα περισσότερα, όχι όλα, αλλά εν πάσει περιπτώσει ήταν τεστ ακριβείας.


Κίντερ-έκπληξη: πριν τη λήξη του μαθήματος, μας είπε ότι ο υπολογιστής πήρε το ίδιο κείμενο των 2 σελίδων, άλλαξε σειρά γραμμών και παραγράφων κι έδωσε σε όλους μας ΤΟ ΙΔΙΟ πράγμα. Απλώς ανακατεμένο.

Ντ-άαααχχχ!

Τα άστρα και η ασάφειά τους μας μάραναν!

Και όχι, προφανώς δεν μέμφομαι τους ψυχολόγους, ούτε καν τα τεστς με τα οποία προσπαθούν να βγάλουν κάποια (μετρήσιμη) άκρη.

Απλώς λέω ότι έχουμε την τάση να βλέπουμε εμάς σε οποιαδήποτε λίστα χαρακτηριστικών. Πώς διαβάζουμε (αν όχι τα πρωτεύοντα, τα δευτερεύοντα τουλάχιστον) συμπτώματα μιας ασθένειας και λέμε "Ιιιιιι, κι αυτό το έχω, κι αυτό, κι αυτό, πωπωπωωωω πεθαίνω!", κάπως έτσι.



Είναι βρε παιδί μου το οτι ψάχνουμε το... "τιμημένο" το manual του κατασκευαστή μας, να δούμε από τι είμαστε φτιαγμένοι, πώς δουλεύουμε και τι νόημα έχουν όλα αυτά, οπότε κάθε τι που μοιάζει με λυσάρι, κιτάπι, τεφτέρι, σημειώσεις, post-it, ε, κάτι μας κάνει... The quest for the Holy Grail of our existence, ε, δεν αρκεί η ξηρά τροφή για τον δρόμο, θέλει και το σχετικόν παραμύθιασμα!

(σημείωση: Τα κανονικά αποτελέσματα η... ψυχαλόγα μας τα έδωσε την επόμενη μέρα, αλλά πλέον την είχε φοβηθεί τόσο το μάτι μας, που δεν πιστεύαμε τίποτα!!!)

Να συνεχίσω λίγο τώρα με μερικές απλές απορίες (όχι, δεν θα πω για tropical & sidereal astrology να το ξημερώσουμε), ίσα-ίσα να δείτε γιατί δε μου κάθεται καλά το... παπουτσάκι.

Με τον Οφιούχο τι γίνεται? Οποιος έχει γεννηθεί μεταξύ 30.11 και 17.12, είναι με τη βούλα Οφιούχος. Ε, πού είναι η ξεχωριστή, 13η πρόβλεψη για αυτό το ζούδι που το περνάνε όλοι στο ντούκου και το κατατάσσουν στους Τοξότες? Φαντάζομαι σπάσιμο όσοι Οφιούχοι (ακόμη) περιμένουν το 13ο ωροσκόπιο... Οχι απλώς ανάδρομος ο Ερμής τους, ανάποδος και μάλιστα...



Τώρα περί διαχωρισμού μας στα έρμα τα 12 ζώδια...

Να βάλω χοντρά-χοντρά 6 δις που είμαστε? Ε, χωρίς να υπολογίσω Οφιούχους, Οπιούχους (bloggers, μέγα αφιόνι το blogging!), υποβιβασμό Πλούτωνα (γιατί Γ’ εθνική ρε παιδιά...) κτλ, και το ότι τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται άνοιξη (αληθινόν, μεγάλη ανάλυση, άλλη ώρα), ας πούμε διαιρώ δια του 12, όσα και τα ζώδια...

Αρα έχω 500 μύρια νοματαίους να είναι το ίδιο! Κι άντε, να δεχτώ όλα τα διαφορετικά που βγάζουν οι διάφοροι γενέθλιοι χάρτες – φτάνουν τα 500 μύρια συνδυασμούς και άρα 500 μύρια μοναδικούς ανθρω΄πους? Οχι, γενικοποίηση... Ομαδοποίηση, δεν βγαίνει αλλιώς...

Είχε όμως το γέλιο του, με την Υψηλή Ζωδιακήν ο εκάστοτε γκόμενος στο στόχαστρο, δεν είχε ούτε μία ευκαιρία να ξεφύγει, όλα του τα αναλύαμε με τις φιληνάδες μέχρι την μετεφηβεία... Τύφλα νά’χει το Σχέδιο Marshall!!!

(Εάν πάντως κάποιος επιμένει, η Ανωτάτη Αστρολογική είναι πίσω ακριβώς από την Ανωτάτη Εφοπλιστική, στο δεύτερο στενάκι δεξιά...)

Ε, τώρα μη μου την πείτε φίλοι αστρολόγοι ότι σας την είπα, ε? Θα φωνάξω... τον Οφιούχο μου! (αλήθεια, ποιόν πλανήτη έχω στον Οφιούχο? Εύχομαι τον... Κρόνο, του Kronos-Squad ντε, που γκαντεμιάζει τα απανταχού τρόλλια...)