Δευτέρα 28 Μαΐου 2007

Τα Χάπια μου!!!!

H κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κυριολεκτικά. Οπως γράφει η Καθημερινή, "Δεν τιμωρούνται οι επίορκοι γιατροί"!

"Η απουσία ενός αξιόπιστου συστήματος πειθαρχικού ελέγχου των ιατρών, και η επιείκεια, με την οποία αντιμετωπίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι και τα πειθαρχικά τους όργανα καταγγελίες ασθενών για αυθαίρετες συμπεριφορές και πράξεις του ιατρικού προσωπικού, είναι ένα από τα συμπεράσματα, τα οποία εξάγονται σε έκθεση που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου των νοσοκομείων ΕΣΥ.



Οπως επισημαίνεται, «παρουσιάζεται έλλειμμα αντικειμενικών, αμερόληπτων, τεκμηριωμένων και ως εκ τούτου αξιόπιστων ερευνών, καθώς οι τελικές αποφάσεις της Διοίκησης απλώς συντάσσονται κατόπιν ορισμένης «έρευνας». Με τις διαδικασίες, όμως, αυτές, αναφέρει ο Συνήγορος «πλήττεται το σύστημα υγείας, ενδυναμώνεται το καθεστώς ατιμωρησίας και τελικά ενισχύεται η καχυποψία των πολιτών-ασθενών».


Ο Συνήγορος του Πολίτη εξειδικεύοντας τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ζήτημα του εσωτερικού ελέγχου των νοσοκομείων, σημειώνει «την παράλειψη διερεύνησης καταγγελίας ασθενούς για κακή αντιμετώπιση από το ιατρικό προσωπικό επί δύο χρόνια, όπως και την παράλειψη ενημέρωσης του πολίτη για την τύχη της καταγγελίας».

Επίσης, η Αρχή υπογραμμίζει «την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας από τον ΙΣΑ (για πολύ σοβαρό αδίκημα ιατρού) με αποτέλεσμα να επέλθει η παραγραφή».



Ο Συνήγορος παρατηρεί «αδυναμία ουσιαστικής αναζήτησης των προβλημάτων λειτουργίας της εφημερίας και συνεννόησης του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου» και «υπερβολική δυσαναλογία μεταξύ πειθαρχικού παραπτώματος και επιβληθείσας ποινής». Στην κατεύθυνση αυτή ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για:
-Επανεξέταση του συστήματος διαχείρισης καταγγελιών των ασθενών από τα νοσοκομεία.
-Αναθεώρηση του νομικού πλαισίου και της λειτουργίας των πειθαρχικών διαδικασιών για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ αλλά και τους ιδιώτες ιατρούς".


Τι να πω, τραγική πραγματικά η κατάσταση, με τα νοσοκομεία να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο... Οπως γράφει το Βήμα, μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα mismanagement κι οφειλών. Βάλτε και τις τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό, ένα κάρο διάφορα αιτήματα γιατρών / νοσοκόμων στις καλένδες και κίνητρα για στελέχωση ακριτικών περιοχών π.χ. στο μηδέν (πέραν κάποιων δωρεάν διακοπών λέει!), νέα κτήρια και μηχανήματα να ρημάζουν, παλιά σε αποσύνθεση, την τηλεϊατρική να πνέει τα ηλίθια (sic), της τρελλής το κάγγελο με τις προμήθειες (από μπαλλονάκια και βηματοδότες μέχρι τα πιο απλά), επικίνδυνα απόβλητα νοσοκομείων ατάκτως εριμμένα, γραφειοκρατεία, ράντζα, λίστες αναμονής, φακελλάκια εδώ, εκεί, παραπέρα... από Αθήνα μέχρι την Πινέζα (από κει που κρεμάν τον χάρτη της Ελλάδας), και Ξεράσογλου όλα!


Δηλαδή ούτε ψύλλος στον κόρφο μας (των κατοίκων και των τουριστών), ειδικά έτσι και την πατήσουμε κι αρρωστήσουμε σε καμμιά άγονη γραμμή... Κι εν μέσω του μπάχαλου του ΕΣΥ, μερικοί άνθρωποι να κάνουν φιλότιμα το λειτούργημα «χαλώντας και την πιάτσα» μη καταδεχόμενοι χρηματισμό....



Κι όλα αυτά υπολογίζοντας ότι είναι όλοι τους υπερ-επαρκώς καταρτισμένοι, γιατί αν πιάσουμε και το πόσο ΔΕΝ τιμούν τον Ορκο τους ορισμένοι, και τι κόσμο παίρνουν στο λαιμό τους, άστε...

Μη μιλήσω και για τα ιδιωτικά τώρα με τα ξενοδοχειακά τους, και τι (δεν) καλύπτουν οι ασφάλειες (τοκετός is out, my friends, εδώ και χρόνια!), γιατί θα φουντώσω εντελώς και δεν έχω το Νείλο πρόχειρο!!!

ΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ?!?!?!?


Αντε να δω τι θα γίνει με τις περιβόητες «σαρωτικές» αλλαγές στα νοσοκομεία, που «Αντικαταστάθηκαν συνολικά 33 διοικητές μέσα στους τελευταίους έξι μήνες», όπως γράφει η
Καθημερινή:

«Στην αντικατάσταση μεγάλου μέρους των διοικητών δημόσιων νοσοκομείων προέβη το τελευταίο εξάμηνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Aπό τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 33 νέοι διοικητές σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, (σημειώνεται ότι συνολικά λειτουργούν 132 δημόσια νοσοκομεία), καθώς είτε κρίθηκαν οι προκατοχοί τους ανεπαρκείς, είτε είχαν μείνει «ορφανές» οι θέσεις εξαιτίας παραίτησης των προηγούμενων διοικητών. ...



Οπως ανέφεραν στην «Κ» έγκυρες πηγές του υπουργείου Υγείας, «ουδείς εκ των διοικητών αντικαταστάθηκε για άλλο λόγο εκτός από το ότι δημιουργούσε προβλημα στο νοσοκομείο», ενώ επεσήμαναν ότι κριτήρια αποτέλεσαν η μέχρι σήμερα λειτουργία των νοσοκομείων και ο βαθμός συνεργασίας τους με το υπόλοιπο προσωπικό εντός των μονάδων υγείας.



Υπενθυμίζεται ότι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία σε συναντήσεις της με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταγγείλει φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακής συμπεριφοράς διοικητών. Πάντως, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αντικατάστασης των διοικητών σε ορισμένες περιπτώσεις αποτέλεσαν και τα πορίσματα ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας.



Στα κριτήρια αξιολόγησης του έργου των διοικητών περιλαμβάνονται η εξυγίανση της οικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων, καθώς και η πορεία υλοποίησης των έργων πληροφορικής. Ζητούμενο είναι να αποκτήσουν όλα τα νοσοκομεία τη δυνατότητα εφαρμογής του διπλογραφικού κοστολογικού συστήματος στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων υγείας. ...

Ως ανώτατο όριο υλοποίησης των έργων για την εφαρμογή των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων υγείας, τίθεται αναγκαστικά το τέλος του 2008, καθώς η χρηματοδότησή τους εντάσσεται στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Πάντως, ένα από τα σημαντικά εμπόδια για την εφαρμογή του συστήματος από τα νοσοκομεία -στις περιπτώσεις που αυτό έχει εισαχθεί- παραμένει η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για την υποστήριξή του».

Κι όπως είχε γραφτεί και λίγο παλιότερα, ο υπ. Υγείας επανέλαβε ότι εντός του Μαρτίου "το ΕΣΥ θα ενισχυθεί με περίπου 6.000 νοσηλευτές (1.700 μόνιμο προσωπικό, από διαγωνισμούς του '05, 1.200 με 8-μηνη θητεία και 3.000 δόκιμοι για 1.5 χρόνο και θα προσληφθούν μέσω του προγράμματος STAGE του ΟΑΕΔ)".

Ακόμη δεν, αλλά για να δούμε....




ΥΓ- Αν υποψιαστώ ότι η "αρένα" στο μπλογκ της Αμαλίας θα ξεφύγει εντελώς, θα πεθάνω!!! Μόλις το Σάββατο την αποχαιρετήσαμε σε μια μέρα που θύμιζε Μ. Παρασκευή, το μήνυμά της είναι ΕΝΑ και ΣΑΦΕΣ, το μπλογκ της σίγουρα ΟΧΙ το Κολοσσαίο, μην το χάσουμε τώρα το παιχνίδι!