Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2008

Περπατώ και Πετώωω...

Αναδημοσιεύουμε από Καθημερινή, 18.01.08:

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την υπόθεση Ζαχόπουλου

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι έντονες παρενέργειες και ο ισχυρός κλονισμός που έχουν προκληθεί, συνολικά, στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου με την πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου, παίρνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει, για μια ακόμη φορά, την τακτική συσκότισης με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, καθώς και τα μεγάλα πολιτικά, επιχειρηματικά και εκδοτικά παιχνίδια με την αποδόμηση βασικών αξιών και την επικράτηση κλίματος ανασφάλειας σε όλη την κοινωνία για την υποταγή της ενημέρωσης στα συμφέροντα της διαπλοκής.

Επισημαίνει ότι στη σκληρή οικονομική και πολιτική σύγκρουση επιχειρηματικών ομίλων, κέντρων εξουσίας, δικτύων ενημέρωσης για το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων, δεν πρέπει να εμπλέκεται ο δημοσιογραφικός κλάδος.

Κυρίαρχη ευθύνη για τη διαπλοκή του Τύπου και των ΜΜΕ με τα οικονομικά συμφέροντα φέρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων.

Ευθύνη επωμίζονται για όλα αυτά και δημοσιογραφούντες εργολάβοι της ενημέρωσης, αλλά και ιδιοκτήτες ΜΜΕ εκδότες, που εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι.

Αποκορύφωμα, μαζί με την κλιμάκωση των εξελίξεων στην υπόθεση Ζαχόπουλου, αποτελούν και οι ανεπίτρεπτοι χαρακτηρισμοί, ως εξέλιξη της εκδοτικής διαμάχης, που εκτοξεύονται σε βάρος των εργαζομένων συναδέλφων στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Η ΕΣΗΕΑ διαβεβαιώνει ότι και στην περίπτωση αυτή είναι δίπλα στους εργαζόμενους συναδέλφους της εφημερίδας, τους οποίους καλεί συσπειρωμένους στο Σωματείο τους να περιφρουρήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και το δικό τους κεφάλαιο που είναι η εργασία τους και η αλληλεγγύη».


Μάλιστα. Αργησαν λιγάκι αλλά τα είπαν. Κι έκαναν που λέτε τη μούρη των ιδιοκτητών και εργολάβων της ενημέρωσης κιμά. Και αρνήθηκαν να πάνε στα γραφεία τους, και να αμοιφθούν φυσικά, μέχρι να λυθεί το θέμα.

Οπως και να έχει, περπατούν 20 πόντους πιο πάνω από τους υπόλοιπους - φαίνεται και στη φωτό...

(Οκ, οκ, οκ. Φυσικά και υπάρχουν και οι άριστοι ανάμεσά τους. Οι πραγματικά ηθικοί, σωστοί και δίκαιοι. Αλλά όσο δεν αρνούνται ΟΛΟΙ μαζί να γράψουν το παραμικρό -που σημαίνει φυσικά και χάνουν τη δουλειά τους- ώστε να μείνουν οι εφημερίδες άγραφα χαρτιά, άντε, έστω, με μερικές σελίδες γραμμένες από τους εκδότες, επιτρέψτε μου να είμαι πολύυυυυ επιφυλακτική).