Τετάρτη 11 Απριλίου 2007

Συμβαίνουν και στις Καλύτερες Οικογένειες!!!

Το μεταφέρω αυτούσιο από την Καθημερινή:

"Αντιπαράθεση στην Κροατία για δύο σχολικά βιβλία ιστορίας"
, 11.04.07


"ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ έχει ξεσπάσει στους ακαδημαϊκούς κύκλους της Κροατίας, με αφορμή δύο βιβλία ιστορίας της δευτέρας γυμνασίου. Αυτοί που αντιτίθενται στη διδασκαλία των δύο βιβλίων υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο αυτών αγνοεί τα αληθινά αίτια του πρόσφατου πολέμου στη χώρα και τις διαστάσεις των σχεδίων για τη διεύρυνση της Μεγάλης Σερβίας.

Μεταξύ των επικριτών των δύο βιβλίων είναι και το Κροατικό Πολιτιστικό Συμβούλιο (HKV), που συγκεντρώνει στους κόλπους του κυρίως διανοούμενους και ακαδημαϊκούς. Σε ανακοίνωσή του, το HKV αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έως τώρα ανατρεπτικά επινοήματα (για την πρόσφατη κροατική ιστορία) είχαν περιοριστεί στον Τύπο, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και τα βιβλία. Ωστόσο, η νόθευση της πρόσφατης κροατικής ιστορίας έχει εισβάλει πλέον και στα κείμενα των σχολικών βιβλίων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Επιστημών, Παιδείας και Αθλητισμού». Το HKV καλεί, μάλιστα, τους ιστορικούς και τους μαθητές να απορρίψουν τα βιβλία αυτά.

Απαντώντας στην κριτική αυτή αλλά και στην επιστολή διαμαρτυρίας 18 μελών της Κροατικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, ο υφυπουργός Παιδείας της Κροατίας Μάρτιν Όρσολιτς δήλωσε ότι η επιτροπή που συστάθηκε για την εξέταση των κειμένων των σχολικών βιβλίων ιστορίας έχει κάνει καλά τη δουλειά της και τον λόγο πλέον έχουν οι δάσκαλοι ιστορίας, οι οποίοι θα κληθούν να διδάξουν το περιεχόμενο αυτών στους μαθητές τους.

Ο κ. Όρσολιτς άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης μιας νέας επιτροπής ειδικών για την εξέταση των βιβλίων, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι αυτά περιέχουν λανθασμένες ή ανακριβείς πληροφορίες. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το αρμόδιο υπουργείο θα ζητήσει την απόσυρση αυτών των βιβλίων σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά προς το παρόν, εφόσον δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, δεν προτίθεται να κάνει καμιά κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Όρσολιτς επισήμανε, επίσης, ότι τα βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν έως σήμερα για τη διδαχή του πρόσφατου πολέμου είχαν συγγραφεί χωρίς τη δέουσα προσοχή και προσέγγιζαν τα γεγονότα επιφανειακά. Αυτός ήταν και ο λόγος, που στις 15 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, το υπουργείο υιοθέτησε απόφαση, η οποία περιγράφει ρητά τα θέματα τα οποία θα πρέπει να περιέχουν τα βιβλία ιστορίας της δευτέρας γυμνασίου, διευκρίνισε ο Κροάτης υφυπουργός.

Σημείωσε δε ότι οι δάσκαλοι θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα δύο βιβλία έως τις 31 Μαΐου, οπότε το υπουργείο αναμένεται να συντάξει κατάλογο με επιλεγμένα σχολικά βιβλία."


Χμμμ... Μάλιστα! Σας θυμίζει κάτι?

(πού να συνωστίζονταν στο λιμάνι να μπουν σε βάρκες δηλαδή...)